Papa zabrinut za prašumu i autohtono stanovništvo u Brazilu

3
Fena
Papa zabrinut za prašumu i autohtono stanovništvo u Brazilu
Foto: EPA / Papa Franjo

Papa Franjo ovog će mjeseca postaviti prvog kardinala brazilske amazonske regije u znak svoje brige za prašumu i njezine autohtone stanovnike.

Dom Leonardo Steiner, nadbiskup brazilskog grada Manausa, rekao je u intervjuu da je Franjo, prvi papa iz Latinske Amerike, zabrinut zbog krčenja šuma, prijetnji autohtonim kulturama i onečišćenja rijeka živom koju koriste rudari zlata u Amazoniji.

"Imenovanje kardinala Amazonije pokazuje papinu želju da Crkvu približi Amazoniji" rekao je Steiner prošle sedmice.

Ozbiljno upozorenje za građane BiH: Posebno kritična situacija u Zenici

Ozbiljno upozorenje za građane BiH: Posebno kritična situacija u Zenici

Papa o silovanjima i mučenjima domorodačke djece: Žao mi je. Molim oprost

Papa o silovanjima i mučenjima domorodačke djece: Žao mi je. Molim oprost

Steiner će biti među 21 novim kardinalom koje će papa Franjo imenovati 27. augusta na ceremoniji poznatoj kao konzistorij. Konzistorij označava u okvirima Katoličke Crkve, službeni sastanak kardinalskog zbora. Konzistorij se održava u Vatikanu a za cilj ima, između ostalog, savjetovanje pape u značajnim teološkim i moralnim pitanjima.

Ilegalna sječa i rudarenje u Amazoniji poraslo je za vrijeme brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara. Njegova je vlada također otvorila vrata većem broju kršćanskih misionara u regiji.

Steiner je rekao da se autohtone zajednice žale da misionari često potkopavaju tradicionalne rituale, pjesme, pa čak i njihove jezike.

"To često rezultira iskorijenjivanjem kulture autohtonih naroda i njihovim drugačijim načinom gledanja na svijet", rekao je Steiner.

Katolička crkva je bila kriva za to u prošlosti, ali sada brani očuvanje autohtonih kultura, rekao je.

Steiner je istaknuo papine javne isprike u Kanadi prošle sedmice za seksualno zlostavljanje u sada zatvorenim školama za domorodačku djecu koje vode katolički redovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije