Papa o silovanjima i mučenjima domorodačke djece: Žao mi je. Molim oprost

5
Hina
Papa o silovanjima i mučenjima domorodačke djece: Žao mi je. Molim oprost
Foto: EPA / Papa Franjo zatražio je oprost

Papa Franjo zatražio je oprost za zlo počinjeno nad domorodačkim stanovništvom u Kanadi, pogotovo u internatima za indijansku djecu kojima je upravljala Katolička crkva, te je izrazio žaljenje zbog toga što su neki njezini članovi sudjelovali u politici uništavanja kulture domorodaca.

"Žao mi je. Molim oprost", rekao je Sveti Otac pred hiljadama autohtonih stanovnika u Maskwacisu, na zapadu Kanade.

Govoreći o "razornoj pogrešci", priznao je odgovornost nekih članova Crkve u tom sistemu u kojemu su "djeca trpjela fizičko, verbalno, psihičko i duhovno zlostavljanje".

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Papa stigao u Kanadu, tražit će oprost zbog jezivih zločina svećenika nad djecom

Papa stigao u Kanadu, tražit će oprost zbog jezivih zločina svećenika nad djecom

Papine riječi, prevođene na engleski, dočekane su burnim pljeskom.

Papa Franjo je triput, "s osjećajem stida i jasno", zatražio oprost u tom prvom, veoma iščekivanom govoru koji je održao na španskom, na mjestu nekadašnjeg internata u Ermineskinu, u prisustvu brojnih preživjelih i pripadnika domorodačkih zajednica (Prvih naroda, Metisa i Inuita).

"Mjesto na kojemu smo sada, čini da se u meni razliježe bolan krik, prigušen krik koji me prati posljednjih mjeseci", istaknuo je spomenuvši traume koje nose naraštaji prvih stanovnika i "rane koje još krvare".

Ovo nasilje, koje je istražno povjerenstvo ocijenilo "kulturnim genocidom", odnijelo je najmanje 6.000 života od kraja 19. stoljeća do 1990-ih i poput udarnog vala zahvatilo nekoliko naraštaja, naročito nakon otkrića hiljada anonimnih trupala 2021.

"Politika asimilacije se završila sistemskom marginalizacijom autohtonih naroda. Vaš jezik i vaša kultura su nijekani i uništavani", istaknuo je Papa i nastavio:

"Sjećanje na razorno iskustvo koje se događalo u rezidencijalnim školama pogađa nas, ogorčuje i boli, ali ono je nužno".

Istaknuvši da treba njegovati sjećanje, 85-godišnji Papa rođen u Argentini, koji je u nedjelju doputovao u šestodnevni pohod Kanadi, rekao je da "traženje oprosta nije kraj, nego tek prvi korak na putu ozdravljenja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije