Papa stigao u Kanadu, tražit će oprost zbog jezivih zločina svećenika nad djecom

1
Hina
Papa stigao u Kanadu, tražit će oprost zbog jezivih zločina svećenika nad djecom
Foto: EPA / Papa Franjo je doputovao u Kanadu

Papa Franjo je doputovao u šestodnevnu posjetu Kanadi tokom koje treba ponovno zatražiti oprost za sudjelovanje Crkve u zlostavljanju djece autohtonih naroda u internatima koje je vodila Katolička crkva tokom više od stoljeća.

Papin avion je u nedjelju prije podne po lokalnom vremenu sletio je na aerodrom u Edmontonu, na zapadu Kanade.

"Ovo je pokorničko hodočašće", opetovao je Sveti Otac, kojemu je 85 godina, tokom leta, nakon čega je pozdravio novinare koji su ga pratili, kao što inače čini, unatoč boli u koljenu.

Edmonton je prva od tri stanice na Papinom putovanju. Posjetit će i Quebec City i Iqaluit, glavni grad teritorija Nunavuta, a odlazi u petak.

Papa prvi put imenovao žene u biskupski savjetodavni odbor

Papa prvi put imenovao žene u biskupski savjetodavni odbor

Između 1881. i 1996. više od 150.000 domorodačke djece odvojeno je od porodica i dovedeno u internate. Mnoga su djeca izgladnjivana, pretučena i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturnim genocidom".

Iako su kanadski čelnici znali za velik broj djece koja su umrla u školama od 1907., problem je dospio u prvi plan nakon prošlogodišnjih otkrića navodnih neobilježenih grobova u blizini bivših internata.

Kao odgovor na pritisak nakon tih otkrića, papa Franjo ispričao se za ulogu Katoličke crkve u školama ranije ove godine, tokom posjete starosjedilačkih predstavnika Vatikanu. Sada se dolazi ispričati na kanadsko tlo. Ali oni koji su nasilje preživjeli i starosjedilački vođe rekli su Reutersu da žele više od isprike.

Mnogi su pozvali na novčanu kompenzaciju, povrat autohtonih artefakata, objavu školskih zapisa, podršku izručenju optuženog zlostavljača i ukidanje doktrine iz 15. stoljeća koja opravdava kolonijalno oduzimanje posjeda starosjedilačkom narodu u obliku papinske bule ili edikta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije