Papa poslao pola miliona dolara migrantima na granici sa SAD-om

Fena
Papa poslao pola miliona dolara migrantima na granici sa SAD-om
FOTO: Fena / Papa Franjo

Papa Franjo poslao je 500.000 dolara za pomoć migrantima u Meksiku koji pokušavaju ući u SAD, saopćeno je na internet-stranici Vatican News.

U saopćenju se navodi da su hiljade migranata došle u Meksiko u posljednjih nekoliko mjeseci i da su ti ljudi pješke i improviziranim prijevoznim sredstvima putovali 4.000 kilometara iz Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale.

„Muškarci i žene, često s malom djecom, bježe od siromaštva i nasilja, s nadom u bolju budućnost u SAD. Međutim, granica SAD ostaje zatvorena za njih“, ističe se u saopćenju.

U tekstu se dodaje da su migranti "nasukani", da ne mogu da uđu u SAD, te da su bez doma i sredstava za život i da je zato Katolička crkva hiljade njih ugostila u hotelima unutar biskupija i vjerskih zajednica, gdje su im osigurane osnovne potrepštine, uključujući smještaj i odjeću.

U objavi se napominje da migrantski karavani nisu više u centru pažnje medija, što je, navodno, prouzrokovalo smanjenu državnu i privatnu finansijsku pomoć migrantima.

Saopćenje iz Vatikana izdato je nedugo nakon novih prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će zatvoriti dio granice SAD i Meksika ukoliko meksičke vlasti ne poduzmu mjere kojim bi priliv ilegalnih migranata koji se kreću ka sjeveru bio zaustavljen.

Papa je 31. marta kritizirao Trumpa zbog predložene izgradnje zida na granici, uz napomenu da će takva odluka učiniti SAD "zatvorenikom vlastitog izoliranja".

Karavani migranata iz zemalja centralne Amerike kreću se ka SAD kroz Meksiko, uprkos naporima vlasti da zaustave val imigracija.

Meksička ministrica unutrašnjih poslova Olga Sanchez Castro izjavila je da će, ukoliko migracije budu nastavljene istim tokom, broj migranata koji pokušavaju da kroz Meksiko uđu u SAD dostići 900.000 do kraja godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije