Papa Franjo o imunizaciji: Vakcine mogu dovršiti pandemiju koronavirusa

1
Hina
Papa Franjo o imunizaciji: Vakcine mogu dovršiti pandemiju koronavirusa
Foto: YouTube / Papa Franjo snimio videoporuku za promociju imunizacije

Papa Franjo u srijedu je pozvao sve da se vakcinišu protiv virusa COVID-19, poručivši kako vakcine mogu dovršiti pandemiju, ali ih trebaju primiti svi.

„Zahvaljujući Božjoj milosti i radu mnogih, sada imamo cjepiva koja nas štite od virusa COVID-19“, rekao je Franjo u videoporuci koju je snimio u ime američke neprofitne organizacije Ad Council i zdravstvenog udruženja COVID Collaborative.

Vakcine nam „daju nadu u kraj pandemije, no samo ako će biti dostupna svima i ako ćemo raditi zajedno“, dodao je Franjo.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Vakcine su danas dostupne većinom u bogatijim državama, no zbog nepovjerenja u njihovu sigurnost mnogi se stanovnici odbijaju imunizirati, ostajući tako na udaru širenja delta varijante virusa. U isto vrijeme siromašnije države i dalje nemaju pristup dovoljnim količinama vakcina, prenosi Reuters.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako se daljnjom cirkulacijom virusa među nevakcinisanim stanovništvom stvara opasnost od razvoja novih, još opasnijih sojeva.

Sam papa Franjo imuniziran je u martu, kazavši tada da je to etička dužnost.

Vakcinacija je jednostavan, ali dubok način promovisanja zajedničkog dobra i brige jednih za druge, posebno za najranjivije. Molim se Bogu da svi doprinesu svojim malim zrnom pijeska, svojom malom gestom ljubavi“, rekao je Franjo u videoporuci.

U saopćenju Ad Councila navodi se da Papina poruka predstavlja njegovu prvu kampanju namijenjena publici širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije