Papa Franjo upozorio: Svijet je na putu ka samouništenju

3
Fena
Papa Franjo upozorio: Svijet je na putu ka samouništenju
Foto: EPA-EFE / Papa Franjo / Arhiv

Ukoliko politički čelnici ne uspiju da se hrabro suoče s pandemijom koronavirusa, kao i šansom da učine planetu pravednijim i zelenijim mjestom, svijet je na putu ka samouništenju, poručio je danas papa Franjo.

U videoporuci objavljenoj na Međunarodni Dan planete Zemlje, papa Franjo je izjavio da politički čelnici imaju priliku da postanu bolji nakon lekcija koje su naučili o društvenim nepravdama tokom pandemije.

„Obje globalne katastrofe, Covid i klimatske promjene, pokazuju da nemamo vremena za gubljenje. Vrijeme nas pritišće i kako je Covid pokazao, mi imamo sredstava da se nosimo s izazovom. Vrijeme je da djelujemo, mi smo na limitu“, kazao je.

Papa je učinio svoje apele za zaštitu okoliša jednom od ključnih tema svog pontifikata, osuđujući bogate zemlje što su naškodile Božijoj kreaciji radi profita na štetu siromašnih i domorodačkih naroda, piše Fena.

On je u svojoj poruci naveo da bi nedaće s kojima se čovječanstvo suočilo u pandemiji trebale nagnati čelnike da rade na inovaciji i stvaranju bolje zaštite planete.

Apelovao je na sve čelnike svijeta da djeluju odlučno, pravedno i da uvijek govore istinu ljudima, tako da znaju kako da se zaštite od razaranja planete i razaranja koja mi mnogo puta izazivamo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije