Apel / Papa Franjo pozvao MMF i Svjetsku banku da smanje dug siromašnim zemljama

08. 04. 2021. u 14:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Papa Franjo pozvao je šefove svjetskih finansijskih institucija da siromašnim zemljama pogođenima pandemijom koronavirusa smanje teret duga i daju im veću ulogu u globalnom donošenju odluka.

U pismu sudionicima proljetnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke papa je napisao da je pandemija natjerala svijet da se pomiri s, međusobno povezanom, socio-ekonomskom, ekološkom i političkom krizom, piše Hina.

"Pojam oporavka ne može značiti povratak nejednakom i neodrživom modelu ekonomskog i društvenog života, gdje sićušna manjina svjetske populacije posjeduje polovinu bogatstva", navodi papa Franjo u pismu od 4. aprila.

Pozvao je na novi "globalni plan" koji "neminovno znači siromašnijim i manje razvijenim zemljama dati učinkovitu ulogu u donošenju odluka i olakšati im pristup međunarodnom tržištu".

Dodao je da duh globalne solidarnosti "zahtijeva barem značajno smanjenje tereta duga najsiromašnijim nacijama, koji je pogoršan pandemijom".

Finansijski šefovi 20 najvećih ekonomija u srijedu su produljili obustavu troškova servisiranja duga zemljama u razvoju, ali nisu uspjeli ukinuti dug ili ga ublažiti na zahtjev neprofitnih organizacija.

Finansijska tržišta moraju biti regulirana zakonima i propisima koji će osigurati da ona funkcioniraju za opće dobro, rekao je papa Franjo i pozvao na "pravedno finansiranu solidarnost s cjepivima".

"Ne smijemo dopustiti da zakon tržišta prednjači nad zakonom ljubavi i zdravlja svih nas", naveo je papa.

Kampanje cijepljenja u siromašnim afričkim zemljama jako zaostaju za bogatim svijetom, posebno za Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom pa je papa Franjo apelirao političkim i poslovnim čelnicima da osiguraju "cjepiva za sve, posebno za najranjivije."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA