Papa Franjo se pokajao: Isprika Vatikana nakon napada LGBT zajednice zbog homofobnog komentara

0
Radiosarajevo.ba
Papa Franjo se pokajao: Isprika Vatikana nakon napada LGBT zajednice zbog homofobnog komentara
Foto: EPA - EFE / Papa Franjo

Papa Franjo se izvinio nakon što su se pojavili izvještaji da je koristio izuzetno uvredljiv jezik prema gej muškarcima. Izjava iz Vatikana kaže da Papa nije imao namjeru uvrijediti bilo koga i izvinjava se onima koji su "povrijeđeni korištenjem jedne riječi".

Na Konferenciji talijanskih biskupa, Papa je navodno rekao da gej muškarci ne bi trebali imati dozvolu za obuku za svećeništvo, dodajući da već postoji atmosfera "frociaggine", što se prevodi kao izuzetno uvredljiv termin.

Ovaj sastanak je bio u tajnosti, ali je široko izvještavan o njemu. "Papa Franjo je svjestan članaka koji su nedavno objavljeni o razgovoru koji je imao s biskupima... iza zatvorenih vrata," rekao je izjavu citirajući direktor Svetog Stolice - upravno tijelo Katoličke crkve - Matteo Bruni.

EURO 2024 | Mersad Selimbegović: "Nijemci nemaju velike šanse protiv Španije, oni su svjesni toga"

EURO 2024 | Mersad Selimbegović: "Nijemci nemaju velike šanse protiv Španije, oni su svjesni toga"

Navodne izjave Pape su prvo prenesene talijanskom tabloidnom web stranicom Dagospia, a uskoro su potvrđene i drugim talijanskim novinskim agencijama. Bilo je šoka zbog prijavljenog jezika, posebno jer je Papa Franjo često javno govorio o poštovanju prema gej osobama. Bruni je rekao: "Kako je Papa više puta izjavio, 'U Crkvi ima mjesta za sve, sve! Nitko nije beskoristan ili suvišan, ima mjesta za svakoga, baš onakvog kakav jesmo.'"

"Papa nikada nije imao namjeru uvrijediti ili koristiti homofobni jezik, i izvinjava se svima koji su se osjećali povrijeđeno [ili] uvrijeđeno korištenjem jedne riječi," zaključio je  Bruni u izjavi Vatikana.

Progresivni pristaše Pape dugo su tvrdili da se, iako se malo toga konkretno promijenilo u pogledu prava gej osoba u katoličanstvu, promijenio ton Crkve. Kada je rano u svojem pontifikatu upitan o gej osobama, skrenuo je pažnju odgovorivši: "Tko sam ja da sudim?"

Nedavno je izazvao zgražanje među katoličkim tradicionalistima rekavši da svećenici trebaju moći blagosloviti istospolne parove u određenim okolnostima i često je govorio o dobrodošlici gej osoba u Crkvi.

Branitelji Pape koji govore španjolski ističu da ponekad griješi u talijanskim slengovima i sugeriraju da nije shvatio razinu uvrede koju bi mogao izazvati, iako je odrastao u talijanskom govornom području u Argentini. Ali šefica grupe za LGBT katolička prava DignityUSA, Marianne Duddy-Burke, nazvala je prijavljene komentare "šokantnim i povređujućim", posebno za gej svećenike koji su služili "Božjem narodu vjerno i dobro", objavio je BBC.

"Nažalost, čak i ako je bila šala, komentar Pape otkriva dubinu anti-gej predrasuda i institucionalne diskriminacije koje još uvijek postoje u našoj crkvi," rekla je Reutersu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije