Papa Franjo oštro kritikovao Kamalu Harris i Donalda Trumpa: Ne znam ko je manje zlo

3
Radiosarajevo.ba
Papa Franjo oštro kritikovao Kamalu Harris i Donalda Trumpa: Ne znam ko je manje zlo
Foto: EPA - EFE / Papa Franjo

Papa Franjo kritikovao je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegovog plana o deportaciji miliona imigranata i američku potpredsjednicu Kamalu Harris jer podržava pravo na pobačaj.

Na upit o američkim predsjedničkim izborima na letu iz Singapura za Rim, papa Franjo je rekao da je neprihvatanje migranata "teški" grijeh, a pobačaj je usporedio s "ubistvom". Rekao je da će američki katolici morati "odabrati manje zlo" ​​na izborima u novembru.

Franjo je govorio novinarima nakon 12-dnevne turneje po jugoistočnoj Aziji i Okeaniji. Iako Papa nije poimence spomenuo Trumpa i Harris, posebno se osvrnuo na njihovu politiku. Uprkos tome što je kritikovao oba kandidata, rekao je da bi katolici trebali glasati na izborima.

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

"Morate izabrati manje zlo. Ko je manje zlo? Ta gospođa ili taj gospodin? Ne znam. Svako po savjesti (mora) razmisliti i učiniti to", rekao je 87-godišnji papa Franjo.

Američki katolici, njih oko 52 miliona širom zemlje, često se smatraju ključnim neodlučnim biračima. U nekim odlučujućim državama, uključujući Pennsylvaniju i Wisconsin, više od 20 posto odraslih su katolici.

Franjo, poglavar oko 1,4 milijarde katolika u cijelom svijetu, obično je oprezan po pitanju nacionalnih političkih izbora. Ali često oštro kritikuje pobačaj, koji je zabranjen u katoličanstvu. Ranije je već kritikovao Trumpovu protumigrantsku retoriku. Papa je 2016. rekao da Trump "nije kršćanin" u svojim stavovima, piše Hina. 

A danas je rekao da su politike oba kandidata "protiv života". "Bilo da je to onaj koji protjeruje migrante ili ona koja ubija djecu. Oboje su protiv života", rekao je papa Franjo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije