Papa Franjo ide na najduži put u svom pontifikatu: Posjetit će ove Azijske zemlje

0
Fena
Papa Franjo ide na najduži put u svom pontifikatu: Posjetit će ove Azijske zemlje
Foto: EPA - EFE / Papa Franjo

Ako je potreban bilo kakav dokaz da se naglasi da je nadolazeće putovanje pape Franje u Aziju i Oceaniju najduže, najdalje i najizazovnije u njegovom pontifikatu, to je da on sa sobom dovodi svoje sekretare da mu pomognu u putovanju kroz četiri zemlje program dok ide u korak s poslom kod kuće.

Franjo će preći 32.814 kilometara zračnom linijom tokom posjete Indoneziji, Papui i Novoj Gvineji, Istočnom Timoru i Singapuru od 2. do 13. septermbra, daleko nadmašujući bilo koje od svoja prethodna 44 putovanja u inozemstvo i bilježeći jedno od najdužih papinskih putovanja ikada, kako u pogledu dana pređenih na putu tako i udaljenosti.

To nije mali podvig za Papu koji u decembru navršava 88 godina, koristi invalidska kolica, izgubio je dio pluća zbog respiratorne infekcije kao mladić i morao je otkazati svoje posljednje putovanje u inozemstvo u zadnjem trenu (u Dubai u novemnbru kako bi sudjelovao u konferenciji UN-a o klimi) po nalogu doktora.

Nakon teške nesreće u BiH u kojoj su poginule četiri osobe: Poznat identitet stradalih

Nakon teške nesreće u BiH u kojoj su poginule četiri osobe: Poznat identitet stradalih

Franjo, međutim, nastavlja s ovim putovanjem, prvobitno planiranim za 2020. godine, ali je odgođeno zbog COVID-19. Sa sobom dovodi svoj medicinski tim koji čine doktor i dvije medicinske sestre i poduzima uobičajene zdravstvene mjere opreza na terenu. Kao novost, on dodaje svoje lične sekretare u tradicionalnu vatikansku delegaciju kardinala, biskupa i osiguranja, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije