Papa Franjo o skupu G20: Brinem se zbog saveza Trumpa i Putina

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo o skupu G20: Brinem se zbog saveza Trumpa i Putina
U intervju za rimski list La Repubblica, Papa Franjo je izjavio da ga samit G20 u Hamburgu "zabrinjava", zbog potencijalnih "veoma opasnih saveza" između svjetskih lidera, s naročito štetnim posljedicama po migrante

"Brinem zbog veoma opasnih saveza između sila koje imaju iskrivljenu verziju svijeta: Amerika i Rusija, Kina i Sjeverna Koreja, Putin i Asad zbog rata u Siriji", rekao je poglavar katoličke crkve u intervjuu koji prenosi agencija AFP.

Papa Franjo je naveo da je migracija veliki problem i kako strahuje da bi migranti mogli biti najviše pogađenim samitom lidera 20 najjačih svjetskih ekonomija.

"Opasnost se odnosi na imigraciju. Glavni i, nažalost sve veći problem u svijetu danas su siromašni, slabi, isključeni, među kojima su migranti. Zato me brine G20: Najviše pogađa migrante", rekao je papa Franjo, ukazujući na zemlje koje se "plaše invazije migranata".

Govoreći o Evropi, "najbogatijem kontinentu u cijelom svijetu", koji se suočio sa prilivom stotina hiljada migranata i izbjeglica od 2015. godine, papa je upozorio njene lidere da ne padnu na iluzije da je moguće zatvoriti svoje granice.

Papa Franja je u petak pozvao lidere koji učestvuju na samitu G20, da rade na "sveobuhvatnijem i održivom globalnom ekonomskom rastu", istovremeno ističući lošu situaciju za oko 30 miliona ljudi koji su zarobljeni u sukobima i pate od gladi, posebno u Africi i Jemenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije