Angela Merkel u Vatikanu: Papa Franjo me ohrabrio

Anadolija
Angela Merkel u Vatikanu: Papa Franjo me ohrabrio
Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala su danas u Vatikanu s vrhovnim poglavarom katoličke crkve papom Franjom.

U saopćenju iz Vatikana navedeno je kako je susret pape Franje i Merkel, održan u Apostolskoj palati, protekao u vrlo prijatnoj atmosferi. Tokom sastanka bilo je govora o dobrim odnosima između Vatikana i Njemačke.

Papa i Merkel govorili su također i o predstojećem Samitu G20, koji će 7. i 8. jula ove godine biti održan u njemačkom gradu Hamburgu.

Naglašeno je kako je potrebno da se tokom samita ukaže na bitne problem današnjice, kao što su opasnost od terorizma, borba protiv siromaštva, klimatske promjene i drugi globalni izazovi.

Papa Franjo je tokom sastanka uputio riječi saučešća njemačkoj kancelarki povodom smrti bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, koji je preminuo jučer u 87. godini.

Nakon sastanka sa papom Franjom, kancelarka Merkel održala je i sastanke sa glavnim sekretarom Vatikana kardinalom Pietrom Parolinom, te sa vatikanskim sekretarom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Njemačka novinska agencija DPA javila je da je kancelarka Merkel nakon sastanka izjavila kako joj je papa Franjo pružio podršku kada su u pitanju teme siromaštva u Africi i zaštita klime.

"Ohrabrio me da nastavim na tom putu. Isto tako, ohrabrio me da se nastavim boriti kada su u pitanju međunarodni sporazumi", kazala je Merkel.

DPA je navela kako je papa Franjo Merkelovoj poklonio i medalju na kojoj se nalazi stablo masline, a poklonio ju je zbog njenih zasluga za mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije