Papa Franjo najavio novi kurs protiv seksualnog zlostavljanja

Fena
Papa Franjo najavio novi kurs protiv seksualnog zlostavljanja
FOTO: Fena / Papa Franjo

Papa Franjo u četvrtak je upozorio biskupe i vjerske čelnike okupljene na historijskom samitu o sprječavanju seksualnog zlostavljanja da katolički vjernici širom svijeta zahtijevaju ne samo pravednu osudu krivičnih djela, nego konkretnu akciju koja bi okončala skandal koji potresa Katoličku crkvu.

Franjo je otvorio današnji skup molitvom da se "to zlo pretvori u priliku za razumijevanje i pročišćenje".

On je poručio skupu od 190 čelnika biskupskih konferencija i vjerskih redova kako snose odgovornost da "saslušaju vapaj mladih koji traže pravdu".

Vatikan priznao - postoje pravila za svećenike koji su napravili djecu 

Papa Franjo je sazvao samit nakon što je otkriveno zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja u Čileu iz prošle godine. On je najavio novi kurs akcije protiv seksualnog zlostavljanja i okupio je na današnjem samitu čelništvo Katoličke crkve, prenosi Associated Press.

Opširnije o ovome, za Radiosarajevo.ba govori dopisnik HRT-a i Rima Silvije Tomašević:  Silvije Tomašević iz Rima: Crkva želi raščistiti s pedofilima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije