Silvije Tomašević iz Rima: Crkva želi raščistiti s pedofilima

Radiosarajevo.ba
Silvije Tomašević iz Rima: Crkva želi raščistiti s pedofilima
FOTO: Facebook / Silvije Tomašević
Papa Franjo otvorio je u četvrtak skup u Vatikanu na temu svećeničkog seksualnog zlostavljanja, ističući da žrtve traže "konkretne mjere". Historijski je to događaj za Katoličku crkvu.

Piše: Faruk Vele

Žrtve očekuju "konkretne i djelotvorne mjere" za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude, kazao je Papa Franjo u kratkom uvodnom govoru.  Istaknuo je kako će Crkva "poslušati plač djece koja traže pravdu", prenijele su svjetske agencije.

Vatikan priznao - postoje pravila za svećenike koji su napravili djecu

"Zlo" seksualnog zlostavljanja djece treba se transformirati u "pročišćivanje" Katoličke crkve, poručio je Papa, ukazujući na potrebu da se "zacijele velike rane koje su pedofilski skandali zadali i djeci i vjernicima".

U razgovoru za Radiosarajevo.ba iz Rima Silvije Tomašvić, ugledni, dugogodišnji dopisnik HRT-a iz Rima kazao je da ne treba imati prevelika očekivanja, što su, napominje, kazali i organizatori skupa.

"To je početak puta, procesa, koji treba trajati u Crkvi. Papa je otvorio današnji sastanak riječju da time započinje put u raščišćavanju svih problema, bolnih seksualnih zlostavljanja koje su počinili crkveni ljudi na štetu maloljetnika, tako je kazao. Dakle to je početak procesa, iako je i do sada bila naznaka da Crkva želi to otkloniti, sučelit se sa tim problemom, a pokrenute su i mnoge inicijative", kazao je Tomašević za Radiosarajevo.ba.

Upravo time što je pozvao predsjednike svih biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, papa Franjo, dodao je Tomašević, želi da se u svim crkvama u svijetu se provede određeno čišćenje.

"Događaj je svakako povijesni, jer tu je prisutno 114 predsjednika biskupskih konferencija, među kojima su i predsjednik Biskupske konferencije BiH, kardinal Vinko Puljić i njegov prezimenjak, predsjednik Biskupske konferencije Hrvatske Želimir Puljić.  Namjera je da se po povratku biskupa u svoje zemlje počne djelovati, prije svega, protiv šutnje i zataškavanja slučajeva pedofilije. To je važan momenat. To je rečeno među organizatorima skupa - da se treba maknuti "omerta", koja se inače upotrebljava za mafijaše i mafijašku organizaciju, šutnja koja prikriva zlodjela svojih ljudi. Dakle, tu šutnju, zataškavanje treba iz Crkve izbaciti, onda će se pokrenuti nešto novoga", naglasio je naš sagovoronik.

U Vatikanu su danas prisutne i mnoge žrtve svećenika pedofila.

"Skup je danas, prije nego što je papa govorio otvoren time da je prikazan jedan video snimak o žrtvama. Svećenici i biskupi moraju i s njima razgovarati. Papa je zatražio da se svi sudionici skupa susretnu sa žrtvama svećenika pedofila", zaključio je Tomašević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije