Vatikan priznao - postoje pravila za svećenike koji su napravili djecu

Radiosarajevo.ba
Vatikan priznao - postoje pravila za svećenike koji su napravili djecu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Psihoterapeut iz Irske Vincent Doyle imao je 28 godina kada je saznao od svoje majke da je rimo-katolički svećenik, kojeg je smatrao svojim kumom, zapravo njegov biološki otac.

Šokantno saznanje natjeralo ga je da napravi globalnu grupu za podršku djeci svećenika, poput njega, koji pate od sramote jer su rođeni u crkvenom skandalu, piše ugledni američki list The New York Times.

Vatikan je prvi put potvrdio  da odjel koji nadgleda svjetske svećenike ima općenita pravila šta trebaju raditi oni svećenici koji su prekršili celibat i napravili djecu.

Je li došlo vrijeme za promjenu pravila o celibatu

Vatikan se priprema za prvi veliki skup u borbi protiv pedofilije koji će biti održan ove sedmice. Mnogi ljudi osjećaju da su zavarani politikom crkve i prikrivanjem skandala, te će doći u Rim i isforsirati pitanje rješavanja slučajeva zlostavljanja djece ali i rješavanje pitanja djece koja su nastala kao plod kršenja celibata.

Na prestojećem skupu će govoriti djeca koju su svećenici širom svijeta zlostavljali.  Govorit će i časne sestre koje su pojedini svećenici silovali. Bit će i djeca svećenika, kao što je Vincent Doyle iz Irske, koji će se privatno sastati u Rimu sa nekoliko najistaknutijih biskupa.

Priče poput Vincentove ponovo su aktualizirale problem  kršenja celibata na koji su se obavezali svećenici. Neki bivši svećenici koji su se ogriješili, kao i liberali unutar crkvem otvorili su pitanje da li je došlo vrijeme da celibat bude pravo izbora, a ne obaveza. Uostalom, tako je i u drugim crkvama poput prostetantske ili pravoslavne da neki svećenici mogu imati brak.

Ivan Jurković, svećenik koji je otškrinuo vrata afere 

Neka djeca rođena su u aferama između svećenika i časnih sestara, a vrlo često su plod silovanja ili zlostavljanja. Postoje rijetki slučajevi koji uključuju i svećenike sa najvišim položajima u crkvi međutim najveći dio takvih slučajeva ostaje daleko od očiju javnosti.

Još uvijek se ne zna tačan broj djece na svijetu koja su nastala ovim putem, ali Vincent Doyle kaže da njegova internet stranica Coping International ima 50.000 članova iz 175 zemalja.

On je rekao da mu je nadbiskup Ivan Jurković, izaslanik Vatikana pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, prvi put pokazao pravila Vatikana za ovakve slučajeve 2017. godine. Jurković nije pristao dati izjavu za New York Times.  

Zapravo nas nazivaju ‘djeca zaređenih’”, prisjeća se Doyle i napominje da je “ostao šokiran da je Vatikan već imao naziv za takvu djecu”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije