Hakeri napali hiljade računara u 74 zemlje svijeta

Fena
Hakeri napali hiljade računara u 74 zemlje svijeta
Pixabay / Ilustracija
Brojni svjetski mediji izvijestili su danas kako su hakeri izvršili napad na zdravstveni sistem u Velikoj Britaniji, no vrlo brzo prava drama je zavladala u cijelom svijetu jer su napadnuti računari u 74 države svijeta.

Kako tvrde stručnjaci, ovo bi mogao biti jedan od najvećih koordiniranih cyber napada do sada u svijetu, jer su komputeri na više hiljada lokacija blokirani hakerskim programom koji traži isplatu 300 dolara u Bitcoinima - vrsti virtualnog novca.

Navodi se kako je riječ o takozvanom Ransomware ili ucjenjivačkom softwareu, koji korisniku uskraćuje pristup računarskim resursima i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja. Neki oblici ransomware-a kriptiraju datoteke, dok drugi jednostavno zaključavaju cijeli sistem, te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine.

Do sada su izvještaji o hakerskom napadu stigli iz 74 države, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Kinu, Rusiju, Španiju, Italiju i Tajvan, a stručnjaci za sigurnost povezuju napade.

"Ovo je nešto ogromno", rekao je Jakub Kroustek iz kompanije Avast koja se bavi kompjuterskom sigurnošću.

Iz kompanije Kaspersky navode da broj slučajeva raste. Nekoliko eksperata napad povezuje sa grupom hakera „The Shadow Brokers“ koja je nedavno preuzela odgovornost za hakiranje američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA).

Nekoliko velikih španskih kompanija se žalilo na napad, među kojima i telekom Telefonica. Stižu informacije da je o FedEx pogođen napadom. Kao što je poznato u Velikoj Britaniji je veliki broj bolnica odgodio operacije i tretira samo hitne slučajeve.

"Ovo je veliki cyber napad i meta mu je veliki broj organizacija širom Evrope i svijeta. Ovako nešto nisam ranije vidio", izjavio je stručnjak za kompjutersku sigurnost Kevin Beaumont, prenosi BBC.

Eksperti ističu da ova vrsta ucjenjivačkog softwarea do sada nije bila poznata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije