Greške koje ponavljate: Šifre na računarima ne treba mijenjati tako često

Radiosarajevo.ba
Greške koje ponavljate: Šifre na računarima ne treba mijenjati tako često
Pixabay / Ilustracija
Šifre na računarima ne bi se trebale svako malo mijenjati jer time korisnici zapravo postaju manje sigurni, upozorio je stručnjak za cyber sigurnost.

Paul Edmonds, voditelj odjela za tehnologiju britanske Nacionalne jedinice za informatički kriminal, rekao je kako je neistinita tvrdnja koju širi sigurnosna industrija da bi se lozinke trebale često mijenjati, piše Daily Mail.

Kod sve većeg broja sigurnosnih sistema šifre imaju određeni rok trajanja, nakon čega ih je potrebno mijenjati. No, Edmonds kaže kako je sva ta priča oko lozinki pretjerana, ako ne i potpuno pogrešna.

Govoreći na konferenciji o sigurnosti i protuterorizmu u Londonu, ustvrdio je kako su korisnici u stvari manje sigurni ako redovno mijenjaju lozinke.

“Ne želite mijenjati svoje lozinke svakih mjesec dana. U stvari, manje ste sigurni ako to radite”, rekao je.

Kao dobar primjer za svoju tvrdnju Edmonds je naveo Paypal, koji nikada ne traži od svojih korisnika da mijenjaju šifre.

“Kada bi mijenjanje šifre bilo toliko bitno za informatičku sigurnost, Paypal bi već izgubio puno novca pa bi tražio od vas da to činite”, kazao je on.

Stvar je u tome da kada redovno moraju mijenjati šifre, ljudi počinju birati sve slabije i slabije, smatraju stručnjaci. Uz to, počnu ih mijenjati na predvidljiv način koji kriminalci lako pogode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije