Kako odabrati dobru lozinku koja će vas uspješno zaštititi

Radiosarajevo.ba
Kako odabrati dobru lozinku koja će vas uspješno zaštititi
Pixabay / Ilustracija
Koliko se lozinki dnevno morate prisjetiti? Pet? Deset? A koliko ih je zaista jedinstveno i u skladu s preporukama stručnjaka za informatičku sigurnost?

Upravo kako bi skrenuo pažnju na činjenicu da korisnici, unatoč stalnim upozorenjima, i dalje koriste loše lozinke, Intel je stvorio “Svjetski dan lozinki”. Želja im je svakog prvog četvrtka u maju podsjetiti korisnike širom svijeta da promijene svoje lozinke.

Lozinka “lozinka” ili 123456

Vjerovali ili ne, ali istraživanja pokazuju kako korisnici najčešće odabiru najjednostavnije lozinke poput “lozinka” odnosno “password” ili 123456. Dijelom jer su prelijeni za smišljanje lozinke koja bi bila kompliciranija, a dijelom jer uz sve ostalo što moraju pamtiti svakog dana, ne žele pamtiti i kompliciran nasumičan red slova, brojki i dijakritičkih znakova.

Stručnjaci za informatičku sigurnost već godinama upozoravaju kako su kratke lozinke, sastavljene od uobičajenih riječi najlakše za otkrivanje i probijanje. A kako je glavna zadaća lozinki zaštititi neke podatke, zaista bi se trebali malo više potruditi prilikom njihovog osmišljavanja.

Dobra lozinka vs. loša lozinka

No, što čini lozinku dobrom i dovoljno jakom da zaštiti nas i naše podatke od hakera? Nasumičnost i jedinstvenost. Da pojasnimo. Jaka lozinka trebala bi biti duga barem 15 znakova i sastojati se od (naizgled) nasumične kombinacije malih i velikih slova, brojki i dijakritičkih znakova.

Problem je što korisnici, kad se i potrude napraviti takvu lozinku, najčešće posrnu na drugom koraku, a to je da za svaki račun osmisle novu, jedinstvenu lozinku. Pa se događa da istu lozinku u kombinaciji s istim korisničkim imenom ili e-mail adresom koriste i za pristup različitim društvenim mrežama, ali i za pristup osjetljivim podacima na svom računaru.

Time ponovno ugrožavaju sigurnost svojih podataka jer je dovoljno da samo na jednom računu hakeri otkriju njihovu lozinku pa da odjednom imaju pristup svim računima dotičnog korisnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije