Pala pakistanska vlada koja nije osudila Putina, na vlast stiže proamerički čovjek

19
Radiosarajevo.ba
Pala pakistanska vlada koja nije osudila Putina, na vlast stiže proamerički čovjek
Foto: EPA-EFE / Šebaz Šarif

Pakistanski parlament, nakon što je izglasao smjenu premijera Imrana Khana, u ponedjeljak bi trebao glasati o novom premijeru, a najizgledniji kandidat za tu poziciju je Šebaz Šarif, mlađi brat bivšeg premijera Navaza.

Šebaz Šarif (70), najvjerojatniji sljedeći, 23. po redu pakistanski premijer, malo je poznat izvan svoje zemlje, u kojoj ima reputaciju učinkovitog činovnika i upravitelja, više nego političara, a mlađi je brat Navaza Šarifa, koji je bio premijer u tri navrata, piše Reuters, prenosi Hina.

Donji dom pakistanskog parlamenta u nedjelju je glasao za smjenu s dosadašnje dužnosti premijera Imrana Khana, odluka je donesena nakon gotovo 14-satnih razmirica između članova opozicije i Khanove vladajuće stranke, a inicijativu opozicije, kao njen kandidat za premijera, predvodio je upravo Šebaz.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Analitičari kažu da Šebaz, za razliku od Navaza, uživa prijateljske odnose s pakistanskom vojskom, koja tradicionalno kontrolira vanjsku i odbrambenu politiku te južnoazijske zemlje od 220 miliona ljudi, koja posjeduje nuklearno naoružanje.

Pakistanski generali tri puta su bili izravno uključeni u rušenje civilnih vlada, a niti jedan premijer nije završio puni petogodišnji mandat od 1947. godine i stjecanja neovisnosti Pakistana od Britanije, podsjeća Reuters.

Šebaz je najpoznatiji po svom izravnom i učinkovitom upravljačkom stilu, koji je prezentirao kao glavni ministar najmnogoljudnije pakistanske pokrajine Punjab, kada je blisko surađivao s Kinom na ambicioznim infrastrukturnim projektima finansiranima od strane Pekinga.

Šebaz je u prošlosedmičnom intervjuu rekao da su dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama ključni za Pakistan, što je u suprotnosti s Khanovim antagonističkim odnosom s Washingtonom.

Naime, Khan, legendarni bivši igrač kriketa koji je preuzeo dužnost 2018., pokušao je okriviti Washington za svoje probleme i službeno je protestirao američkom ambasadoru zbog navodne zavjere za rušenje njegove vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije