Pakistan: Zbogom Darwinovoj teoriji evolucije?

6
Radiosarajevo.ba
Pakistan: Zbogom Darwinovoj teoriji evolucije?
Foto: X.com / Sher Ali i njegova "dobrovoljna" izjava

Islamizacija pakistanskog obrazovnog sistema uzima maha. Islamski učenjaci natjerali su jednog profesora da izjavi kako je teorija evolucije u suprotnosti s islamskim zakonom. Akademska zajednica je zabrinuta.

U sjeverozapadnoj pakistanskoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa, islamski dušobrižnici su nedavno natjerali profesora jednog univerziteta da osudi teoriju evolucije Charlesa Darwina. Ovo je izazvalo val zabrinutosti među akademicima u toj južnoazijskoj zemlji. U svom revolucionarnom djelu O porijeklu vrsta, objavljenom 1859. godine, britanski naučnik je tvrdio da se biološke vrste mijenjaju tokom vremena jer stiču karakteristike koje pogoduju njihovom opstanku i reprodukciji. Darwinove teorije su revolucionirale naučno mišljenje u to vrijeme.

Zašto su islamski poglavari intervenisali?

Odbacivanje Darwinovih teorija je alarmiralo akademike širom Pakistana. Profesor Sher Ali, docent zoologije na Vladinom fakultetu za postdiplomske studije (Government Post Graduate College) u gradu Bannu, gdje također predaje Darwinovu teoriju evolucije, izazvao je bijes islamskih vjerskih dužnosnika nakon govora o pravima žena u islamu. Nedugo prije toga, u gradu su održani protesti protiv žena koje se nisu pridržavale tradicionalnog islamskog kodeksa oblačenja. Nakon njegovog govora početkom oktobra, imami su optužili profesora da potiče razvrat i istupa protiv islama ne samo u svom govoru nego i na predavanjima. Sher Ali je istaknuo da je Darwinova teorija evolucije obrađivanja u jednom od poglavlja udžbenika koji se koristi u njegovom seminaru i da je njegov zadatak da o tome podučava studente na svojim predavanjima.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Prema riječima Rafiullaha Khana, člana lokalnog ogranka Odbora za ljudska prava Pakistana, Shar Ali je jasno obrazložio svoj stav na društvenim mrežama, gdje ga prati više od 20.000 ljudi. On je zamolio one koji ga optužuju da podučava studente Darwinovoj teoriji evolucije, da se obrate sudu i da se pobrinu da se ova teorija zabrani. Naglasio je da je njegov posao da predaje teoriju evolucije i da ga vlada za to plaća.

Javna osuda Darwinovih teorija

Međutim, prošle sedmice Shar Ali je bio primoran da se javno izvini zbog svojih stavova i podučavanja studenata Darwinovoj teoriji. Snimci, na kojima se vidi kako Ali, okružen islamskim učenjacima, daje izjavu, postali su viralni na društvenim mrežama. U toj izjavi docent kaže kako sva naučna mišljenja, koja su u suprotnosti sa šerijatom, islamskim pravom – kao što je Darwinova teorija evolucije, smatra lažnim. "Prema šerijatu, žene su intelektualno inferiorne u odnosu na muškarce", govori Shar Ali u svojoj izjavi, koju je dao pod zakletvom. 

"Time je za mene o ovoj temi sve rečeno. Uvjeren sam da se žene moraju pokriti od glave do pete kada izlaze iz kuće ", kaže se dalje u objašnjenju.

Mnogi akademici ističu da je teorija evolucije uvijek izazivala rasprave i neslaganja. Prema riječima Farhata Taja, istaknutog paštunskog intelektualca i profesora, Darwinova teorija evolucije oduvijek je bila predmet spora u pakistanskim nastavnim planovima i programima. "Ko god je dao do znanja da makar malo vjeruje u ovu teoriju, bio je ismijavan. To je i sada slučaj. Predstavnici islamske zajednice traumatizirali su profesora u Banuu jer je predavao teoriju evolucije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije