Padaju rekordi i u Kini: Temperature narasle na više od 52 stepena

1
Hina
Padaju rekordi i u Kini: Temperature narasle na više od 52 stepena
Foto: Hina / Kina / Ilustracija

U kineskoj pokrajini Xinjiang, na zapadu zemlje, jučer, 16. jula, zabilježena je rekordna temperatura za sredinu jula od 52,2 stepena Celzija, objavio je meteorološki zavod.

Kina se trenutno suočava s toplinskim valom, a Xinjiang je polupustinjsko područje koje graniči s više država srednje Azije i uobičajeno je najtoplija regija u Kini.

"U nedjelju u 19 sati (12 po srednjoeuropskom vremenu) meteorološka stanica u selu Sanbao, kod mjesta oaze Turpan, izmjerila je 52,2 stepena Celzija" objavio je u ponedjeljak nacionalni meteorološki zavod.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Prethodna rekordna temperatura, koju je ta stanica izmjerila u julu 2017., iznosila je 50,6 stepeni Celzija. Turpan se nalazi na samom pragu pustinje Taklamakan. Temperatura izmjerena u nedjelju na tlu je iznosila 80 stepeni Celzija.

Toplinski valovi tokom ljeta nisu u Kini neuobičajeni, ali zemlja se posljednjih mjeseci suočava s ekstremnim meteorološkim uvjetima.

U januaru je u Kini zabilježena i rekordno niska temperatura od -53 stepena Celzija, u Moheu na granici s Rusijom. Prošle godine je mjesec august bio u Kini najtopliji od početka objavljivanja podataka 1961. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije