Crni rekord / Pada li švedski model borbe s koronom: Rekordan broj zaraženih

12. 01. 2021. u 16:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 148

Švedska, čija je strategija borbe protv pandemije privukla veliku pažnju, registrirala je 1.870 novih slučajeva koronavirusa 23. oktobra.

Najviši je to broj od početka pandemije, pokazali su podaci Švedske agencije za javno zdravstvo.

Do sada najveći broj koji je zabilježen je 1.698 dnevnih slučajeva krajem juna. Agencija navodi da je vrhunac tokom proljeća vjerojatno bio mnogo veći, ali nije bilo dovoljno testiranja. 

Službeni broj mrtvih u Švedskoj u padu je s 15 slučajeva od petka, a ukupno je umrlo 5.918 ljudi

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veće od one u susjednim zemljama, ali niža nego u nekim velikim europskim zemljama, kao što su Španija i Velika Britanija. 

Nakon pada broja zaraženih u julu i augustu, Švedska bilježi kontinuirani porast od sredine septembra. Dok mnoge europske zemlje ponovno uvode drakonske mjere poput djelomičnog ‘lockdowna’ i policijskog sata da suzbiju širenje koronavirusa, Švedska samo prilagođava svoj blaži pristup uvođenjem ciljanih mjera. 

Iako ankete pokazuju da većina Šveđana podržava taj pristup, švedska strategija kritizirana je u zemlji i inozemstvu. Neki su optužili Švedsku da je na početku pandemije igrala ruski rulet sa životima građana jer je broj žrtava značajno premašio brojke u susjednim zemljama koje su uvele puno strože mjere.  

Vlasti su u međuvremenu više puta naglasile da je švedska strategija izabrana za suočavanje s “maratonom, a ne sprintom”. Švedska i dalje ostaje jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ne preporuča nošenje maski jer smatra da maske nude lažni osjećaj sigurnost.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)