Svijet / Ozbiljna upozorenja iz WHO o posljedicama zagađenja zraka i COVID-a

18. 12. 2020. u 14:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Doktori iz Svjetske zdravstvene organizacije govorili su o zagađenju zraka na konferenciji za novinare, te povezanosti sa koronavirusom.

Na početku konferencije je iznesen podatak da je oko sedam miliona prerane smrti ljudi svake godine uzrokovano upravo zagađenjem zraka.

Izloženost zagađenju zraka može povećati rizik od bolesti respiratornog sistema, a koronavirus je upravo to.

Doktorica Maria Neira pojasnila je da zagađen zrak koji udišemo ide u naša pluća direktno.

"Kroz pluća, zrak nanosi veliku štetu, povećavajući rizik od hroničnih respiratornih bolesti: karcinoma pluća, opstruktivnih hroničnih plućnih bolesti, astme, upale pluća i drugih. A vrlo male čestice odatle mogu doći do krvotoka, te utjecati i na kardiovaskularni sistem i druge organe“, pojasnila je doktorica.

Kada je riječ o slučaju zagađenja kod pacijenata koji su oboljeli do COVID-a, rekla je sljedeće:

"Oni će biti izloženi većem riziku od razvoja bolesti".

Smatra da bi zagađenje vazduha moglo samo pogrošati te bolesti i ljude učiniti još više ranjivim na COVID.

Kako je napomenula, mjere zbog koronavirusa su poznate građanima.

"Ali, u slučaju zagađenja vazduha, najvažnija preporuka koju možemo reći je da u onim zemljama u kojima su razine zagađenja zraka vrlo visoke, moramo provoditi zakonodavstvo za smanjenje tih razina zagađenja. Moramo se pobrinuti da, kao građani, budemo svjesni činjenice da zagađenje zraka utječe na naše zdravlje“, rekla je doktorica.

Napomenula je da se od svih vlasti država mora zahtijevati bavljenje uzrocima zagađenja zraka.

Zaustavljanje sagorijevanja fosilnih goriva smatra kao jednim bitnim faktorom jer upravo oni doprinose zagađenju, pa i bolestima koje uzrokuje zagađenje zraka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)