Historijska presuda: Zagađenje zraka uzrok smrti devetogodišnje djevojčice

0
Radiosarajevo.ba
Historijska presuda: Zagađenje zraka uzrok smrti devetogodišnje djevojčice
Foto: PA / Ella Kissi-Debrah

Philip Barlow, mrtvozornik južnog Londona, rekao je da je smrt devetogodišnje Elle Kissi-Debrah u februru 2013. uzrokovana akutnim zatajenjem disajnog sistema, teškom astmom i izloženošću zagađenju zraka.

Tom svojom "presudom" ušao je u pravnu historiju.

Barlow je rekao da je curica bila izložena zagađenju nitrogen dioksidom i česticama (PM) većim od dozvoljenih prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Mrtvozornik je kazao i da je neuspjeh u smanjenju nivoa zagađenja do zakonskih granica vjerovatno pridonio njenoj smrti, kao i propust da se majci pruže informacije o potencijalu zagađenja zraka da pogorša djevojčicinu astmu.

"Ella je umrla od astme kojoj je pridonijelo izlaganje prekomjernom onečišćenju zraka", rekao je mrtvozornik u srijedu.

Barlow je kazao da su tokom Ellinog života emisije nitrogen dioksida u Lewishamu, gdje je živjela, premašile zakonske granice, piše The Guardian.

Mrtvozornik je rekao da su zdravstveni učinci onečišćenja zraka poznati već dugi niz godina, a posebno su ugrožena djeca i djeca s astmom.

Otkrio je da je onečišćenje zraka istovremeno izazvalo i pogoršalo Ellin poseban oblik teške astme.

Presuda je prva ove vrste u Velikoj Britaniji i vjerovatno će povećati pritisak na vladu da se uhvati u koštac s prekomjernim zagađenjem.

Ellina majka, Rosamund Kissi-Debrah, bivša učiteljica, provela je godine boreći se da smrt njezine kćeri ispita drugi mrtvozornik. Njena se upornost isplatila u srijedu kada se Barlow složio sa stručnim medicinskim dokazima koje je pružila porodica, koji su rekli da je zagađenje zraka pogoršalo Ellin poseban oblik akutne astme.

Majčini advokati su ustvrdili da je onečišćenje zraka alarm za javno zdravstvo i da postoji hitna potreba da se to zabilježi kao uzrok smrti kako bi se osiguralo da programi javnog zdravstva za suzbijanje otrovnog zraka imaju prioritet.

Prof. Stephen Holgate, imunofarmakolog i savjetnik za respiratorne bolesti Sveučilišta u Southamptonu i općoj bolnici u Southamptonu, rekao je da je biološki uzrok pogoršanja Elline bolesti u zimskim mjesecima sezonsko pogoršanje zagađenja zraka.

Rekao je da je kumulativni učinak otrovnog zraka koji je Ella disala živeći u krugu od 30 metara od južne kružne ceste uzrokovao njezin posljednji akutni napad astme.

Holgate je rekao da je Ella poput kanarinca u rudniku ugljena.

Ella je imala brojne napade i bila je odvožena u bolnicu gotovo 30 puta u tri godine prije smrti.

Odluku o istrazi iz 2014., kojom je utvrđeno da je umrla od akutnog zatajenja disajnog sistema, ukinuo je visoki sud nakon novih dokaza o opasnim razinama zagađenja zraka u blizini njezina doma.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da je zaključak mrtvozornika "važan trenutak" i zagađenje nazvao "krizom javnog zdravlja".

"Današnji dan mora biti prekretnica kako druge porodice ne bi trebale trpjeti kao Ellina. Otrovno zagađenje zraka kriza je javnog zdravstva, posebno za našu djecu, a istraga je još jednom naglasila važnost promicanja hrabrih politika poput širenja zone ultra niskih emisija na unutarnji London", dodao je Khan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije