Ovo su poruke Pape Franje s mise u Vatikanu

1
Radiosarajevo.ba
Ovo su poruke Pape Franje s mise u Vatikanu
Foto: EPA-EFE / Papa Franjo

Papa Franjo sinoć je veličao vrline poniznosti tokom mise u bazilici Svetog Petra u Rimu na proslavi Badnje večeri.

"Isus je rođen u siromaštvu. To nas treba podsjetiti da je služenje drugima važnije od potrage za statusom u društvu i od traćenja života u potrazi za uspjehom. Isus želi da ga se slavi kroz siromašne. U ovoj noći ljubavi strahujmo samo od jednog: da ne uvrijedimo Božju ljubav, da mu ne nanesemo bol svojom ravnodušnoću, prezirući siromašne. Isus ih voli i jednog će nas dana dočekivati na nebu", poručio je Papa Franjo.

"Nemojmo kukati zbog veličine koju nemamo. Prestanimo da se žalimo i uzdržimo se od pohlepe koja nas uvijek ostavlja nezadovoljnima", pozvao je poglavar Katoličke crkve.

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

JUPOL Bojaton: Aktivno treniraj za bojenje

"Probudimo se, jer večeras je upaljeno svjetlo, ljubazno svjetlo, podsjećajući nas da smo, u svojoj malenosti, mi ljubljeni sinovi i kćeri, djeca svjetlosti", dodao je Papa Franjo.

On je rekao da je Božić vrijeme kada svako treba da nađe hrabrosti da skine oklop, odbaci zamke svojih uloga, lično društveno priznanje i sjaj ovog svijeta i usvoji poniznost.

Papa već drugu godinu zaredom proslavlja Badnje veče u skladu sa pandemijskim ograničenjima, navodi DPA.

Oko 1.500 vjernika prisustvovalo je misi, noseći maske i uz poštovanje mjera socijalne distance. Uz stroga ograničenja broja prisutnih, večerašnja misa bila je daleko od uobičajenih proslava Božića u Vatikanu.

Božićna misa održana je sinoć u Crkvi Rođenja Hristovog u Vitlejemu na Zapadnoj obali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije