Papa Franjo: Pobačaj je ubistvo; Crkva neće omogućiti istospolne brakove

2
Hina
Papa Franjo: Pobačaj je ubistvo; Crkva neće omogućiti istospolne brakove
Foto: EPA-EFE / Papa Franjo

Papa Franjo rekao je da je "pobačaj kao ubistvo" i odbacio mogućnost da Katolička Crkva omogući istospolne brakove, nakon četverodnevnog posjeta Slovačkoj i Mađarskoj, gdje se susreo s dužnosnicima i upoznao s manje poznatim projektima koji pomažu siromašnima.

Posljednje mjesto u Slovačkoj koje je posjetio bio je gradić Šaštín-Stráže na zapadu zemlje.

U tom se mjestu nalazi jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u zemlji, a svake se godine održava nekoliko hodočašća, između ostalog i 15. septembra na blagdan Gospe Žalosne.

Sin poznatog bh. muzičara osvojio Kilimandžaro: Otkrio i šta mu je sljedeći izazov

Sin poznatog bh. muzičara osvojio Kilimandžaro: Otkrio i šta mu je sljedeći izazov

Papa je pozvao Katoličku Crkvu u Slovačkoj da posveti više pažnje svojim vjernicima, a ne vlastitim problemima. Također je apelirao na više otvorenosti i zajedništva u Europi.

Novinari su Papi postavili brojna pitanja tokom putovanja prema Vatikanu, pri čemu je Papa ponovio svoj stav o pobačaju i istospolnim brakovima.

"Brak je sakrament i Crkva nema ovlast promijeniti ga", kazao je Papa.

Rekao je da je važno pomoći ljudima drugih seksualnih orijentacija, ali bez nametanja stvari Crkvi koje tamo ne funkcioniraju.

Ako dvoje ljudi istoga spola želi provesti svoj život zajedno, vlade to mogu podržati građanskim ceremonijama. "Ali, brak je brak", poručio je Papa.

No, kazao je kako to ne znači osudu te da svako treba biti poštivan. "Međutim, ne prisiljavajte Crkvu da negira svoju istinu", rekao je.

"Pobačaj je više od problema. To je ubistvo", istaknuo je papa Franjo.

"Riječ je o ljudskom životu zbog čega je Katolička Crkva tako stroga po tom pitanju", kazao je.

Papa Franjo također je komentirao biskupe u SAD-u koji žele onemogućiti pričešćivanje američkom predsjedniku Joe Bidenu zbog njegovog liberalnog stava o pobačaju. Kazao je da biskupi trebaju biti biskupi i rješavati to pitanje na pastoralan način jer će u suprotnom takva pitanja odmah postati politička.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije