Joe Biden: Branit ću pravo žena na pobačaj

2
Radiosarajevo.ba
Joe Biden: Branit ću pravo žena na pobačaj
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Joe Biden, predsjednik SAD

Američi predsjednik Joe Biden obećao je da će braniti prava žena na pobačaj i snažno kritizirao izrazito restriktivan zakon o abortusu koji je stupio na snagu.

"Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Wadea", napisao je Biden u saopćenju, referirajući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je u SAD-u priznato pravo na pobačaj, piše Hina.

"Zaštitit ćemo i braniti to pravo", dodao je Biden. Rekao je da će novi zakon uvelike zakomplicirati ženama pristup zdravstvenoj skrbi koju trebaju, posebno onima tamnije boje kože i siromašnima.

"I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli ženama da obave pobačaj", kazao je američki predsjednik.

Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šeste sedmice trudnoće stupila je na snagu danas, pošto američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučaj incesta i silovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije