Ovo su poruke arapskih lidera na samitu u Rijadu: 'Odbacujemo agresiju i tražimo hitan prekid vatre'

2
Radiosarajevo.ba
Ovo su poruke arapskih lidera na samitu u Rijadu: 'Odbacujemo agresiju i tražimo hitan prekid vatre'
Foto: AA / U Rijadu se održava arapsko-islamski samit o Gazi

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman ponovio je zahtjeve za hitnim prekidom vojnih operacija u Pojasu Gaze i ukidanjem blokade.

Bin Salman se dotakao izraelskih napada u Gazi u uvodnom govoru na vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje i Arapske lige, koji je počeo u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

"Ovaj samit se održava u bolnom i izvanrednom trenutku. Ne prihvatamo i apsolutno odbacujemo ovaj nasilni rat, u kojem su hiljade civila, uključujući djecu, žene i starce naše palestinske braće, postali žrtve, a koji također cilja na bogomolje, bolnice i infrastrukturu", rekao je Bin Salman.

Ovo su najčešće korišteni i nesigurni PIN kodovi: Da li je i vaš na listi?

Ovo su najčešće korišteni i nesigurni PIN kodovi: Da li je i vaš na listi?

Naveo je da je Saudijska Arabija od početka radila sa svim stranama i međunarodnom zajednicom na zaštiti civila u Pojasu Gaze.

"Ponavljamo naš zahtjev za hitnim prekidom vojnih operacija u Pojasu Gaze, ukidanjem blokade i otvaranjem humanitarnih koridora. Ističemo važnost oslobađanja talaca i zaštite nedužnih ljudi. Napori Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice da zaustave humanitarnu krizu proisteklu iz izraelskih napada nisu uspjeli", istakao je Bin Salman.

U Rijadu se održava arapsko-islamski samit o Gazi

Saudijski prijestolonasljednik istakao je da treba uložiti koordiniran i kolektivan napor kako bi se suočili sa nesretnom situacijom.

"Odbacujemo agresiju i politiku prisilnog raseljavanja protiv stanovnika Gaze. Smatramo da su okupacione vlasti odgovorne za zločine počinjene nad palestinskim narodom. Uvjereni smo da je jedini način da se osigura sigurnost, mir i stabilnost u regionu okončanje okupacije, opsade i naselja, dobijanje legitimnih prava palestinskog naroda i uspostavljanje njihove nezavisne države s Al-Qudsom kao glavnim gradom", dodao je Bin Salman.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abu Ghaith izjavio je da je osiguravanje primirja u Pojasu Gaze prioritetno pitanje na kojem bi svi trebali raditi.

Abu Ghaith je u svom govoru na vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje i Arapske lige, koji je počeo u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, izjavio da će biti dugotrajan i težak proces vratiti stvari u normalu u Gazi.

Macron: 'U bombardovanjima Gaze ginu djeca i civili, to nema nikakve legitimnosti'

Macron: 'U bombardovanjima Gaze ginu djeca i civili, to nema nikakve legitimnosti'

Naglasio je da ne bi bilo ispravno govoriti o budućnosti Gaze odvojeno od budućnosti Zapadne obale i istočnog Al-Qudsa (Jerusalem).

"Osiguravanje prekida vatre u Gazi je prioritetno pitanje na kojem bi svi trebali raditi i koje treba riješiti", rekao je Abu Ghaith.

Naveo je da ne prihvataju prisilno raseljavanje Palestinaca u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali ili istočnom Al-Qudsu.

"Prisilno raseljavanje je međunarodni zločin. To odbacuju Palestinci, Arapi i svijet", naglasio je Abu Ghaith.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije