Horor jutros u bolnici Al-Shifa u Gazi: "Ovo je trenutak kojeg smo se plašili"

0
Radiosarajevo.ba
Horor jutros u bolnici Al-Shifa u Gazi: "Ovo je trenutak kojeg smo se plašili"
Foto: AA / Ispred bolnice Al-Shifa u Gazi

Bolnica Al-Shifa u Gazi i jutros, 11. novembra, je pod žestokim napadima. Al Jazeera je razgovarala s Muhammadom Abu Salmiyom, direktorom ove bolnice, koji je kazao:

"Sve što mogu da kažem je da smo počeli da gubimo živote. Pacijenti umiru iz minuta u minut, umiru ranjeni – čak i bebe u inkubatorima. Izgubili smo bebu u inkubatoru, izgubili smo i mladića na jedinici intenzivne nege.

Kompleks bolnice je ograđen, a zgrade bolnice su gađane. Na meti je svaka osoba koja se kreće unutar kompleksa. Izraelske okupacione snage su vani i onemogućavaju bilo kojoj osobi da se kreće."

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

On je dodao da je bolnica, koja se nalazi u gradu Gazi, ostala bez struje, interneta i vode i sanitetskog materijala.

Al Jazeera je razgovarala i sa zamjenikom ministra zdravlja Gaze dr. Youssefom Abu Alreeshom, koji je također trenutno u bolnici.

"Ovo je trenutak na koji upozoravamo cijeli svijet, svi generatori su isključeni, svi izvori struje su isključeni. Imamo 39 novorođenčadi u inkubatorima, te se bebe bore protiv smrti. Svakog minuta ćemo objaviti da je novorođenče ubijeno. Niko se ne može kretati po kompleksu, snajperisti su stacionirani posvuda pored dronova koji ciljaju i ubijaju bilo koju osobu koja se kreće", rekao je.

[twitter]https://twitter.com/IvanLaKris/status/1723266009639878769[/twitter]

Otkrio je kako je prije nekoliko minuta jednog iz inžinjerijske ekipe pogodio snajperista, "pogođen je u vrat i bio je paralizovan i sada polako umire".

"Dio bolnice je granatiran, a dio zgrade se zapalio, bojimo se da će zahvatiti cijeli kompleks. Nekoliko porodica je pokušalo da ode, ali su na meti, sada leže mrtvi ispred bolnice. Ne možemo doći do njih. Potpuno smo odsječeni od vanjskog svijeta, a iznad svega, ostali smo bez ikakvih medicinskih sredstava. Čak ni mrtve ne možemo sahraniti. U blizini bolnice čuje se žestoka pucnjava, a jedinica intenzivne nege je prije nekoliko minuta pogođena minobacačkom granatom.

Krv je posvuda, po podu, ne možemo je ni očistiti. U prošlosti je izraelska mašina za ubijanje ubijala i to se prenosilo na TV ekranima. Sada vrše isto ubistvo ali niko ne sluša, niko ne gleda, cijeli svijet stoji po strani. Imam još malo baterije telefona, nakon toga ću šutjeti...", potresan je apel dr. Alreesha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije