Ovo su planovi EU za daljni uvoz ruske nafte i plina

2
Radiosarajevo.ba
Ovo su planovi EU za daljni uvoz ruske nafte i plina
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Europska unija je iznijela planove za eliminaciju svoje zavisnosti od ruske energije.

Navodi se da će smanjiti uvoz ruskog gasa za dvije trećine ove godine i eliminisati sveukupnu potrebu za ruskom naftom i gasom "znatno prije 2030. godine".

EU je u saopćenju za javnost rekla da planira eliminirati svoju ovisnost o ruskom plinu "diverzifikacijom opskrbe plinom, putem većeg uvoza LNG-a i plinovoda od neruskih dobavljača, te većih količina proizvodnje i uvoza biometana i obnovljivog vodika; i bržim smanjenjem upotrebe fosilnih goriva u našim domovima, zgradama, industriji i elektroenergetskom sistemu, povećanjem energetske efikasnosti, povećanjem obnovljivih izvora i elektrifikacije i rješavanjem uskih grla u infrastrukturi".

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Evropska unija zavisi od Rusije za oko 40% svog prirodnog gasa. Rusija također isporučuje oko 27% nafte koju EU uvozi svake godine.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak izjavio je u ponedjeljak da bi Rusija mogla prekinuti isporuku plina Njemačkoj preko plinovoda Sjeverni tok 1 u znak odmazde jer je Olaf Scholz blokirao projekat gasovoda Sjeverni tok 2.

EU je također najavila niz mjera za suprotstavljanje rastućim cijenama energije s kojima se suočava već nekoliko mjeseci, a koji su sada pogoršani zabrinutošću zbog poremećaja u snabdijevanju, uključujući potencijalna privremena ograničenja cijena i kratkoročnu državnu pomoć kompanijama pogođenim visokim cijenama energije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je: "Moramo postati nezavisni od ruske nafte, uglja i plina. Jednostavno se ne možemo osloniti na dobavljača koji nam eksplicitno prijeti. Moramo djelovati sada kako bismo ublažili utjecaj rastućih cijena energije, diverzificirali opskrbu plinom za sljedeću zimu i ubrzali tranziciju prema čistoj energiji".

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekla je da EU ima "dovoljne količine gasa" za preostale sedmice ove zime, ali da "moramo hitno da napunimo naše rezerve za sljedeću godinu".

"Komisija će stoga predložiti da do 1. oktobra skladišta gasa u EU budu popunjena do najmanje 90 posto", dodala je Simson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije