Njemačka odmah reagirala: Obustavljamo pregovore oko gasovoda Sjeverni tok 2

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka odmah reagirala: Obustavljamo pregovore oko gasovoda Sjeverni tok 2
Foto: Energy press / Sjeverni tok 2

Njemačka će odmah obustaviti certifikaciju gasovoda Sjeverni tok 2 koji podržava Rusija, najavio je njemački kancelar Olaf Scholz nakon što je Moskva priznala dva otcjepljena regiona Donbasa - Donjeck i Lugansk.

U saopćenju koje je upravo objavljeno, Scholz je rekao da se ne može dati zeleno svjetlo za gasovoda u svjetlu trenutnog zastoja između Rusije i Ukrajine.

Scholz je objasnio da je tražio od Federalnog ministarstva ekonomije da preduzme neophodne administrativne korake kako gasovod za sada ne bi mogao da bude certifikovan, rekao je Scholz.

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

"A bez ovog certifikata, Sjeverni tok 2 ne može da počne da radi", dodao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Podsjetimo, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, sinoć je tokom obraćanja naciji i svijetu potpisao priznanje Donjecke i Luganske narodne republike, otcjepljenih dijelova Ukrajine.

S druge strane, američki predsjednik Joe Biden potpisao je dekret o sankcijama zbog ruskog priznavanja suvereniteta Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR).

Dokument, između ostalog, zabranjuje Amerikancima da finansiraju i ulažu u DPR i LPR, kao i da trguju s te dvije teritorije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije