Ovo je prvi muškarac koji je pogubljen zbog protesta širom Irana

4
Radiosarajevo.ba
Ovo je prvi muškarac koji je pogubljen zbog protesta širom Irana
Foto: Twitter / Mohsen Shekari

Mohsen Shekari, 23, osuđen je na smrt zbog optužbi da je blokirao ulicu u Teheranu i napao pripadnika milicije Basij tokom protesta. 

Iranska vlada objesila je u četvrtak 23-godišnjeg zatvorenika, što je prvo pogubljenje osobe optužene za umiješanost u proteste koji su zahvatili zemlju u posljednja tri mjeseca. Bio je jedan od 11 demonstranata koji su do sada osuđeni na smrt.

Shekari je uhapšen 25. septembra, a osuđen je 20. novembra od strane Iranskog revolucionarnog suda, specijalnog suda za političke slučajeve i političke zatvorenike, navodi New York Times.

Optužen je za "moharebeh", ili vođenje rata protiv Boga, optužba koja podrazumijeva automatsku smrtnu kaznu.

Njegovo pogubljenje – zajedno sa brzinom kojom se dogodilo nakon izricanja presude – shvaćeno je kao jasan signal da vlada povećava svoje napore da zastraši demonstrante koji pozivaju na kraj sistema autoritarne klerikalne vladavine koji je na snazi ​​od 1979. godine.

"Iranske vlasti su pogubile demonstranta, osuđenog na smrt u pokaznim suđenjima bez ikakvog odgovarajućeg postupka", napisao je na Twitteru Mahmood Amiry-Moghaddam, direktor organizacije Iran Human Rights, sa sjedištem u Oslu. On je rekao da pogubljenje treba dočekati "oštrim reakcijama" međunarodne zajednice, te da ćemo "u suprotnom biti suočeni sa svakodnevnim egzekucijama demonstranata".

Sharyar, demonstrant koji je držan u zatvoru prije nego što je pušten, rekao je u nizu tvitova da je sreo Shekarija tokom njegovog boravka u zatvoru. "Mohsen Shekari je volio život - čekao je svoju slobodu", napisao je, opisujući svog suzatvorenika kao "mirnog mladića" koji je radio u kafiću u Teheranu kada je odlučio da se pridruži protestima. Shekari se nadao da će njegova teška kazna biti ublažena na 10 godina zatvora, rekao je Sharyar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije