Ovo je čovjek koji je spriječio teroristu da počini još veći krvavi pokolj

Radiosarajevo.ba
Ovo je čovjek koji je spriječio teroristu da počini još veći krvavi pokolj
Photojoiner / Brenton Tarrent i Abdul Aziz

Svijet ne prestaju šokirati scene iz Christchurcha na Novom Zelandu, gdje je pomahnitali australski ubiica i terorist Brenton Tarrant pobio 49 i povrijedio desetke ljudi.

Napadač na Novom Zelandu prije napada slušao četničke pjesme

Masakr u džamijama na Novom Zelandu: Brojni mrtvi i ranjeni

Pogledajte trenutak hapšenja napadača na Novom Zelandu

Izjave svjedoka napada na džamije: Vidio sam jednog napadača kako puca

U javnost dolaze i do sad nepoznati detalji, među kojima je svakako najzanimljivija priča 48-godišnjeg Abdula Aziza koji je, kako javljaju svjetski mediji, zaustavio krvoproliće i spriječio da poludjeli muškarac uzme još nevinih života. Abdul je u očima svijeta - heroj dana, no on kaže kako bi to učinio svako na njegovom mjestu.

Abdul je počeo vrištati vidjevši ubicu, kako bi ga zaustavio i svrnuo pažnju na sebe, piše Daily Mail, prenosi Jutarnji.

No,  kako mu je oružje bilo prazno, pomahnitali je Brenton otišao u automobil po još naoružanja. Abdul je to iskoristio kako bi na njega bacio uređaj za naplatu karticama.

Kaže kako je u tom trenutku čuo svoje sinove, stare jedanaest i pet godina, kako ga dozivaju. Terorist se vratio, no Abdul, inače otac četvero djece,  trčao je među parkiranim automobilima što ga je spasilo od ispaljenih metaka koji su fijukali zrakom. Tada je primijetio da je napadaču ispalo jedno od oružja koje je imao, pa se sagnuo i naoružao se.

Napadač je ponovno otišao do svog automobila, a Abdul ga je htio ustrijeliti, no povlačenjem obarača došao je do zaključka da je oružje prazno. Stoga je pištolj bacio u smjeru automobila i tako razbio staklo na vozilu, što je uplašilo krvoločnog ubicu. Upalio je motor i odvezao se preko crvenog svjetla vičući kako će "sve pobiti".

Kako javlja australski ABC, imam džamije u Linwoodu Latef Alabi rekao je da bi žrtava sigurno bilo još da Abdul nije reagirao i, umjesto da se sakrije kao ostali, pružio direktan otpor sumanutom teroristu.

Abdul je, inače, izbjeglica iz afganistanskog Kabula koji je 25 godina živio u Australiji, no proteklih nekoliko godina boravi na području Novog Zelanda.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije