Ove godine ubijeno 57 novinara, najviše u Siriji, Afganistanu...

Anadolija
Ove godine ubijeno 57 novinara, najviše u Siriji, Afganistanu...
Pixabay / Ilustracija
U svijetu je ove godine ubijeno najmanje 57 novinara tokom obavljanja svog posla što je u odnosu na 2015. za deset manje, saopćila je danas organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Ova grupa u godišnjem izvještaju navodi da je samo u Siriji poginulo 19 novinara, slijedi Afganistan gdje je poginulo deset novinara, zatim Meksiko s devet i Irak pet. Gotovo svi reporteri poginuli su u svojim zemljama, naveo je RSF.

Osim toga 2016. godine poginulo je i devet blogera i osam zaposlenika u medijima, što znači ukupno 74 izvještača ubijenih "zbog obavljanja svoje misije informiranja", navodi RSF.

Reporteri bez granica navode da se smanjenje broja nastradalih novinara ove godine u odnosu na prošlu objašnjava time što sve više novinara bježi iz zemalja koje su postale suviše opasne kao što su Sirija, Irak, Lilbija, Jemen, Afganistan, Bangladeš i Burundi.

Navodi se da je povlačenje reportera iz ovih zemalja stvorilo "crne rupe za informiranje gdje vlada nekažnjivost". RSF ističe da je smanjenje broja poginulih novinara također rezultat "terora" koji se vrši nad novinarima od takozvanih "medijskih predatora" koji zatvaraju medije i vrše pritiske na novinare.

U zemljama kao što je Meksiko to je dovelo da samocenzure novinara kako bi izbjegli smrt. U Afganistanu, svih deset novinara ove godine ubijeni je zbog profesije koju obavljaju.

"Nasilje nad novinarima je sve više ciljano. Jasno je da bivaju ubijeni zbog toga što su novinari. Ova alarmantna situacija odražava veliki neuspjeh međunarodnih inicijativa u cilju zaštite novinara, te predstavlja smrtnu presudu nezavisnom izvještavanju u onim područjima u kojima se koriste sva moguća sredstva kako bi se nametnula cenzura i propaganda, naročito od fundamentalističkih grupa na Bliskom istoku", rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Oni su pozvali novoimenovanog generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da imenuje specijalnog izaslanika za zaštitu novinara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije