Mijenja se zakon: Evo kako će se od sada iznajmljivati stanovi

Fena
Mijenja se zakon: Evo kako će se od sada iznajmljivati stanovi
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u formi nacrta prihvaćen je novi Zakon o turizmu Federacije BiH, koji donosi brojne promjene za sve one koji se na bilo koji način bave turizmom.

Većina poslanika glasala je za novi zakon, koji propisuje formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta, kako bi se napokon stalo u kraj problema neprijavljenih boravaka turista u Federaciji BiH. Takav registar pomoći će i inspekcijskim organima, te će im dati osnovu da vrše nadzor, kazala je za Avaz ministrica za okoliš i turizam FBiH Edita Đapo, prenosi Fena.

Dodala je da će u registru biti kategorizirani, ali i nekategorizirani objekti.

"Na taj način dat ćemo mogućnost i privatnicima koji izdaju stanove na stranici booking.com i sličnim stranicama da plaćaju paušal na tu djelatnost. Registar je vrlo važan zbog izvještavanja prema Svjetskoj trgovačkoj organizaciji i prema EU", pojasnila je Đapo.

Dodala je da će doći i do promjene statusa turističkih zajednica, koje će se sada zvati turističke organizacije.

"Svaki nivo vlasti u FBiH moći će osnovati turističku zajednicu ako je mogu finansirati. Ukida se turistička taksa koju su plaćali privrednici, a u skladu s reformom i smanjenjem parafiskalnih nameta. Zakon smo uskladili s legislativom EU, tačnije i s uredbom o statistici i direktivom o zaštiti korisnika turističkih usluga", istaknula je Đapo.

Taj zakon, kako je kazala, regulira i rad turističkih agencija, na koji način one trebaju raditi, te uspostavljanje jedinstvenog registra agencija i turističkih vodiča.

"Uvodi se i ispit za vodiče, koji će biti validan za područje cijele FBiH, bit će teži i skuplji, ali onaj ko ga položi, moći će raditi na području cijele FBiH", naglasila je Đapo.

Osim registra smještaja, dodala je, turističke agencije morat će osigurati i bankarske garancije za određene ture, kako bi turisti imali pokriće ako bude odgođeno putovanje.

"Bitno je napomenuti da je predviđeno i povećanje kazni za one koji se neće pridržavati odredbi tog zakona, ali i one su u skladu sa Zakonom o prekršajima", zaključila je Đapo u razgovoru za Dnevni avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije