Ove europske države su odlučile zabraniti e-cigarete: Opasnost su po zdravlje

1
Radiosarajevo.ba
Ove europske države su odlučile zabraniti e-cigarete: Opasnost su po zdravlje
Foto: BBC / Električne cigarete

Francuska će zabraniti jednokratne e-cigarete - lokalno poznate kao "puffs" - zbog opasnosti koje predstavljaju po okoliš i javno zdravlje.

Govoreći nedavno na radiju RTL, premijerka Elisabeth Borne rekla je da je ta mjera dio novog plana protiv pušenja koji je izradila vlada. Trebalo bi da bude na snazi ​​do kraja godine, kažu aktivisti, javlja BBC.

Nekoliko drugih zemalja u Europi, uključujući Njemačku, Belgiju i Irsku, najavilo je slične zabrane. Navodi se da i Velika Britanija razmatra jedan.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Jednokratni vape koji se prodaju u prodavnicama duhana u Francuskoj koštaju oko 9 eura (18 KM) - manje od paketa od 20 cigareta. Trebalo bi da ponude oko 600 udisaja - što je otprilike ekvivalent 40 cigareta.

No, francuska Nacionalna medicinska akademija opisala ih je kao "posebno lukavu zamku za djecu i adolescente".

Prema Elisabeth Borne, "oni stvaraju refleks, gest, na koji se djeca naviknu, a zatim ih na kraju privuče duhan".

Kampanji optužuju proizvođače - od kojih su mnogi sa sjedištem u Kini - da namjerno ciljaju na tinejdžere, koristeći svijetle boje i niz okusa koji podsjećaju na slastičarnu, na primjer marshmallow, čokoladu i lješnjake, lubenicu i ledene bombone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije