SAD: Električne cigarete utiču na zdravlje krvnih žila

Radiosarajevo.ba
SAD: Električne cigarete utiču na zdravlje krvnih žila

Nova studija je pokazala da pušenje električnih cigareta utiče na kardiovaskularni sistem, pa čak i onda kada tekućina u njima ne sadrži nikotin, piše CNN.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Radiology. Zaključeno je da elektirčne cigarete utiču na funkcionalnost krvnih žila. Korištenjem MRI skenera, uočene su promjene u protoku krvi nakon samo jednog pušenja električne cigarete, i to u dijelu femoralne arterije na nozi. Naučnici nisu mogli utvrditi koja materija tačno uzrokuje ove promjene.

"Nakon nekoliko minuta, stanje se opet normalizira. Neki bi rekli da se u suštini i ništa ne desi. Ali, ako neko stalno puši električne cigarete, onda zdravstveno stanje neće biti normalno", upozorio je autor studije i profesor na Univerzitetu Perelman School of Medicine u Pennsylvaniji Felix W. Wehrli.

Promjene su uočene i kod osoba koje su prvi put pušile ovu vrstu cigareta. Prema riječima Wehrlija, potrebno je nekoliko godina kontinuiranog pušenja da bi se pojavile kardiovaskularne bolesti, kao što je ateroskleroza.

Ovo je jedno od brojnih istraživanja koja analiziraju mogući uticaj električnih cigareta na zdravlje srca, krvnih žila, pluća i mozga. Naučnici su poručili da su istraživanja u ranoj fazi, te da se najčešće provode u laboratorijama nad životinjama.

"Konzumacija električnih cigareta se povećava, kao i broj podataka koji pokazuje da su štetne", naglasio je jedan od ljekara na Univerzitetu Medical School u Massachusettsu dodavši:

"Osim štete od nikotina, aditivi su potencijalno štetni po krvne žile, posebno kada je riječ o mladim osoboama."

Dok stručnjaci sumnjaju da električne cigarete uzrokuju manje štete po zdravlje za razliku od običnih cigareta, ljekari su istakli da se vrlo malo zna o  materijama koje se nalaze u tekućinama električnih cigareta.

"Niko ne zna kako glikol i glicerin utiču na disanje i pluća. Iskreno, ovo je eksperiment", rekao je osnivač kompanije Stanford Research i doktor Robert Jackle na kongresnom saslušanju o električnim cigaretama.

Kako ja kazao Jackle, vjerovatno je da će se to saznati. Ukazao je na to da se materije koje se koriste mogu sigurno apsorbirati kroz crijeva, ali da se još ne zna kakav uticaj imaju na pluća.

Jedan je od onih koji smatra da su električne cigarete sigurnije od običnih, ali, kako je rekao, to ne znači da je stvarno tako - navodi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije