Ovaj grad je zabranio električne cigarete: Zbog nepoznatog uticaja na zdravlje

AA
Ovaj grad je zabranio električne cigarete: Zbog nepoznatog uticaja na zdravlje
Arhiv / Ilustracija

San Francisco je postao prvi američki grad koji je zabranio prodaju električnih cigareta dok se njihovi efekti na zdravlje ne razjasne.

Kako javlja BBC, zvaničnici San Franciska su glasali za zabranu prodaje isparivača u prodavnicama, ali i online prodavačima da dostavljaju ove uređaje na adrese kupaca u tom gradu.

Upravo se u kalifornijskom gradu nalazi sjedište "Juula Labsa", najpoznatijeg proizvođača e-cigareta u SAD-u.

Iz kompanije su saopštili da će se zbog takve odluke mnogi pušači vratiti cigaretama i "stvoriti crno tržište".

Gradonačelnica San Franciska London Breen ima 10 dana roka da potpiše zakon, a najavila je da će to i učiniti. Zakon će stupiti na snagu nakon sedam mjeseci.

Aktivisti koji se zalažu protiv upotrebe e-cigareta tvrde da proizvođači za cilju grupu imaju mlade kojima nude različite ukuse te da ih mogu navesti da pređu na prave cigarete.

Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prošle godine je broj tinejdžera koji su priznali da koriste nikotinske proizvode porastao za 36 posto, što se povezuje s rastom upotrebe električnih cigareta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije