Čak sedmicu dana nisu imali novi slučaj korone: Građani se vraćaju kući

0
Hina
Čak sedmicu dana nisu imali novi slučaj korone: Građani se vraćaju kući
Foto: EPA-EFE / Australija, ilustracija

Australijska pobjeda u borbi s COVID-19, dok se u mnogim dijelovima svijeta broj zaraženih i umrlih strmoglavo penje, učinila je zemlju "žrtvom svog uspjeha", jer se mnogi građani žele vratiti kući iz inozemstva, izjavio je australski ministar obrazovanja.

Australija je u martu zatvorila granice svima, osim svojim državljanima i stanovnicima, a ograničeni broj onih koji su ulazili u zemlju, morali su dvije sedmice provesti u izolaciji, prenosi index.hr.

U Australiji je upravo zabilježena prva sedmica u kojoj nije bilo lokalnog prenošenja koronavirusa, a nije bilo ni smrtnih slučaja, što se dogodilo prvi put u toku pojave pandemije.

U saveznoj državi Victoriji, koja je bila žarište pandemije, u nedjelju su već 16. dan zaredom bili bez novih slučajeva zaraze i bez umrlih.

"Kada vidimo što se događa u ostalim dijelovima svijeta sa COVID-19, gotovo da postajemo žrtve svog uspjeha, jer se mnogi ljudi žele vratiti u Australiju", izjavio je u nedjelju ministar obrazovanja Dan Tehan za televizijsku stanicu Sky News.

Premijer Scott Morrison je u petak izjavio da je s porastom broja građana koji se žele vratiti nastao problem s manjkom mjesta u prostorima za izolaciju za ostale, poput hiljada međunarodnih studenata.

"Unutar sadašnjeg ograničenja broja, pravo prvenstva se mora dati građanima koji se žele vratiti", izjavio je ministar obrazovanja.
Naveo je da su savezne države i teritoriji zamoljeni izraditi plan sigurnog povratka za međunarodne studente.

Australija je do sada zabilježila oko 27.700 zaraženih, a od posljedica bolesti COVID-19 umrlo je 907 osoba. Ovakav uspjeh u borbi s koronavirusom građani povezuju s rano uvedenim strogim epidemiološkim mjerama, koje su uključivale i višemjesečno zaključavanje Melbournea, drugog najmnogoljudnijeg grada u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije