Ova europska zemlja zatvara barove i restorane, uvodi online nastavu

1
Radiosarajevo.ba
Ova europska zemlja zatvara barove i restorane, uvodi online nastavu
Foto: EPA-EFE / Prag

Češka će zatvoriti barove, restorane i klubove od sutra 14. oktobra do 3. novembra i uvesti nastavu na daljinu u većini škola, u sklopu novih mjera koje uvodi kako bi zaustavila brzo širenje zaraze koronavirusom u zemlji. 

Češka bilježi najveći porast broja oboljelih, a broj zaraženih popeo se na gotovo 120.000 s oko 25.000, koliko ih je bilo početkom septembra. 

Sve je teža i situacija u bolnicama, s obzirom na to da se broj pacijenata od početka oktobra udvostručio na više od 2.000. 

Suočena s takvom situacijom, vlada nastoji izbjeći strogi karantin kakav je uvedena u proljeće, što je nanijelo veliku štetu privredi.

Mjere su ublažene u ljetu, kada je zemlja izišla iz prvoga vala pandemije s manjim brojem slučajeva nego njeni zapadni susjedi. 

"Svjesni smo da imamo jednu priliku i ona mora biti uspješna kako bismo i ovaj put uspjeli svladati epidemiju", rekao je premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare.. 

U sklopu novih mjera javna okupljanja bit će ograničena na šest osoba, zabranit će se konzumacija alkoholnih pića na javnim mjestima, a u javnom prijevozu bit će obavezno nošenje maski. Dostava će i dalje biti moguća do 20 sati. 

Sva će se nastava, osim predškolskih programa, provoditi online do 1. novembra.  

Sve će se mjere provoditi do početka novembra. Škole će sigurno biti ponovno otvorene 2. novembra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije