Ova europska zemlja ukida sve mjere protiv koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Ova europska zemlja ukida sve mjere protiv koronavirusa
Foto: Britannica / Island/Reykjavik

Island ukida sve epidemiološke mjere nakon što je 87 posto populacije starije od 16 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-19.

Na Islandu, na kojem živi oko 369.000 ljudi, dosad je zabilježeno 6.637 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je ukupno 30 osoba, piše Hina.

S dvije doze cijepljeno je oko 48 posto starijih od 16 godina, po čemu su se izjednačili s Ujedinjenim Kraljevstvom te su nešto uspješniji u cijepljenju od SAD-a.

Prvi u Europi potpuno ukinuli sve mjere

Sve protuepidemijske mjere su službeno ukinute jučer, čime je Island postao prva europska država koja ih je potpuno ukinula.

"Sjajno je da se cijepljenje odvija tako brzo i sigurno. Situacija na Islandu je među boljima na svijetu", rekla je premijerka Katrin Jakobsdottir.

Thorolfur Gudnason, vodeći islandski epidemiolog, rekao je da je u kampanji informacija bilo presudno brzo i točno informiranje javnosti.

"Ovakav rezultat ne bi bio moguć bez sudjelovanja javnosti, a javnost neće sudjelovati ako ne vjeruje da su mjere koje poduzimamo mudre i ne razumije zbog čega se poduzimaju", pojasnio je Gudnason.

Putnici u Island i dalje se moraju testirati prilikom ulaska u zemlju, a oni koji nisu cijepljeni moraju prvo provesti pet dana u karanteni, nakon čega ih se ponovo testira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije