Haos u Maliju: Napad na bazu UN-a, ranjeno 15 njemačkih vojnika

0
Radiosarajevo.ba
Haos u Maliju: Napad na bazu UN-a, ranjeno 15 njemačkih vojnika
Foto: EPA-EFE / Napad u Maliju

Ujedinjene nacije saopštile su da je 15 njemačkih i jedan belgijski vojnik na službi u mirovnoj misiji u Maliju ranjeno u napadu na nemirnom sjeveru zemlje.

Misija Ujedinjenih nacija u toj zemlji, MINUSMA, ranije je saopštila da je 15 pripadnika mirovnih snaga ranjeno kada je privremena operativna baza u regionu Gao bila napadnuta automobilom-bombom, da bi kasnije ispravili broj ranjenih, pišu Nezavisne.

Njemačka ministrica odbrane rekla je da su trojica vojnika teško ranjena. Ona je novinarima u Bonnu u Njemačkoj rekla da su dva vojnika u tom trenutku bila u stabilnom stanju, dok je treći još uvijek bio na operaciji.

Svi ranjeni vojnici su helikopterom prebačeni u Gao, gdje su bili na liječenju u njemačkim, francuskim i kineskim medicinskim ustanovama, rekla je ministarka.

"Vojne operacije na lokaciji još nisu završene", rekla je ona.

Njemački medicinski avion poletio je tokom noći za Gao kako bi u subotu dovezao ranjene vojnike u Njemačku, rekla je ministrica.


Njemačka ima stotine vojnika koji učestvuju u misijama za stabilizaciju Ujedinjenih nacija i obuku Europske unije u toj zapadnoafričkoj državi.

Mali pokušava da suzbije slamsku ekstremističku pobunu od 2012. godine.

Islamski ekstremistički pobunjenici svrgnuti su sa vlasti u sjevernim gradovima Malija tokom vojne operacije koju su predvodili Francuzi 2013. Međutim, pobunjenici su se brzo pregrupisali u pustinji i započeli česte napade na malijsku vojsku i njene saveznike koji se bore protiv pobune.

Ekstremisti su proširili svoj domet i na centralni Mali, gdje je njihovo prisustvo rasplamsalo tenzije između etničkih grupa u tom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije