Otvorena birališta u Kanadi: Trudeau protiv konzervativca O'Toolea

0
Fena
Otvorena birališta u Kanadi: Trudeau protiv konzervativca O'Toolea
PrtScr / Justin Trudeau

U Kanadi su u ponedjeljak otvorena birališta za žestoko osporavane opće izbore u kojima se aktuelni premijer Justin Trudeau suprotstavlja svom konzervativnom rivalu Erinu O'Tooleu.

Trudeau je raspisao prijevremene izbore sredinom augusta, manje od dvije godine nakon što je formirao svoju manjinsku vladu, tvrdeći da bi mogao iskoristiti svoj način na koji je iznio krizu kako bi osvojio većinu u parlamentu, javlja CNN.

Ali, nekada povoljne ankete za Trudeaua i njegove liberale brzo su promijenile procente i sada je podrška Erin O'Tooleu iz Konzervativne stranke statistički jednaka statistici aktuelnog premijera, prema nacionalnim istraživanjima praćenja posljednjih nekoliko dana.

Pogledajte nevrijeme koje se kreće prema BiH, meteoalarm u Hrvatskoj: Puše jak vjetar, stiže snijeg

Pogledajte nevrijeme koje se kreće prema BiH, meteoalarm u Hrvatskoj: Puše jak vjetar, stiže snijeg

COVID-19, klimatske promjene, priuštivost stanova i kontrola oružja prikazani su kao veliki problemi kod birača.

Jedan politički stručnjak rekao je za CNN da su prijevremeni izbori na ljeto tokom globalne pandemije naljutili mnoge birače koji ne smatraju da postoji dovoljno bitno pitanje da se sad provedu izbori.

O'Toole je nastojao kapitalizirati percepciju da je Trudeau, sin bivšeg kanadskog premijera, klasični liberalni politički elitist koji je više zainteresiran za vlastite političke ambicije nego da vodi zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije