IGK poziva građane bh. porijekla u Kanadi da podrže Briana Massea na izborima

0
Radiosarajevo.ba
IGK poziva građane bh. porijekla u Kanadi da podrže Briana Massea na izborima
Foto: IGK / IGK poziva građani bh. porijekla u Kanadi da podrže Briana Massea na izborima

Institut za istraživanje genocida Kanada pozvali su građane bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Kanadi da na federalnim kanadskim izborima 20. septembra podrže Briana Massea.

Ističu da je taj kandidat najzaslužniji u borbi da Kanada prizna i proglasi 11. juli, Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se na državnom, federalnom nivou prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.

"I pored otpora da se koristi riječ genocid, Brian Masse nije odustajao od ovog termina i dvije rezolucije su usvojene u Kanadskom parlamentu. Pored toga Brian Masse je dao doprinos da se 31. svjetski Dan bijelih traka komemoriše u Kanadi, postavi stalna izložba o Genocidu u Srebrenici u kanadskom Muzeju za ljudska prava, otkrije spomenik žrtvama Genocida u Srebrenici u Windsoru.

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Kao sponzor parlamentarne peticije za krivično sanskcionisanje negatora genocida kontinuirano je tražo od kanadske Vlade da učini više napora u sankcionisanju negatora genocida. Brianova predanost, zalaganje, integritet i hrabrost su bitni faktori koji su doveli do ostvarenja ovih bitnih ciljeva koji su od velike važnosti za institucionalizaciju kulture sjećanja, ne samo u Kanadi, već u svijetu uopšte. Bitno je istaći njegovu predanosti ideji i borbi za ljudska prava i slobode od početka njegove političke karijere pa do sada. Zapravo, njegov ulazak u politiku bio je vezan za genocid u Istočnom Timoru. Od tada pa do sada Brian je održao svoj integritet u borbi za ljudska prava i slobode, i u slučaju rezolucija o Srebrenici pokazao da potreba za pravdom nadmašuje potrebu za prividnim mirom", saopćeno je iz IGK-a

Institut za istraživanje genocida Kanada odajući priznanje Brianu Masseu za ogromne napore koje ulaže za mir, istinu i pravdu u svijetu, poziva Bosansku zajednicu u Kanadi, posebno Bosansku zajednicu u gradu Windsoru da 20. septembra izađe na izbore i svojim glasom za Briana Massea doprinese da istina i pravda i dalje ima jak glas u Kanadskom parlamentu, naveli su.

Istovremeno pozvali su i sve Kanađane, prijatelje istine, pravde, mira i bezbjednosti u svijetu da glasaju za Briana Massea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije