Otkriveno čime je otrovan Abramovič - osjetio simptome pa rekao: 'Umiremo li?'

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveno čime je otrovan Abramovič - osjetio simptome pa rekao: 'Umiremo li?'
Foto: EPA-EFE / Roman Abramovič

Nakon što je na mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije otrovan hemijskim agensom, Roman Abramovič navodno je upitao: "Umiremo li?", prenosi Daily Mail.

Stručnjaci sad tvrde kako je bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea patio od ozbiljnih simptoma nakon kontakta s hemijskim ratnim agensom iz Prvog svjetskog rata - hloropikrinom ili niskom dozom novičoka.

Istraživački novinar Christo Grozev, koji je detaljno analizirao ovaj incident, izjavio je kako se tim stručnjaka složio da je u ovom napadu najvjerojatnije korištena upravo spomenuta ratna hemikalija.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Abramovič i još dvojica mirovnih pregovarača pretrpjeli su teške simptome, uključujući privremenu sljepoću. Ruskom oligarhu bilo je potrebno i bolničko liječenje u Istanbulu, kamo je odletio nakon pregovora u Ukrajini.

Prema jednoj teoriji, tvrdolinijaši bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu trovanjem su navodno htjeli poremetiti mirovne poteze i produžiti rat.

"Abramovič je najvjerojatnije otrovan hloropikrinom, hemijskim sredstvom koje se koristilo u Prvom svjetskom ratu i zatim skladištilo u Drugom svjetskom ratu. Svi stručnjaci koji su komunicirali s otrovanima, proučavali njihove fotografije i obavljali osobne preglede - slažu se kako to nije bilo niti trovanje hranom, niti alergija. Svi misle kako se radi baš o hloropikrinu ili drugim ratnim agensima. Jedini način da se otkrije o kojem točno agensu se radi jest dovođenje tih ljudi u laboratorij ili slanje njihovih uzoraka krvi na testiranje", rekao je Grozov u intervjuu za YouTube kanal Popular Politics.

Kad su ga pitali oko kojega agensa su se svi složili, odgovorio je: "Oko hloropikrina - to je sredstvo koje uzrokuje gotovo sve simptome koje su imali otrovani na pregovorima".

Dodao je kako je jedini minus kod ove hipoteze taj da hloropikrin obično ispušta prilično jak miris, što znači da ga je jako teško dati, a da se to ne primijeti. No tad je jedan od stručnjaka iz istraživačkoga tima rekao kako se spomenuto sredstvo može proizvesti i bez mirisa.

Hloropikrin se inače koristi u poljoprivredi kao fumigant tla i zabranjen je za vojnu upotrebu. Može se ispustiti u zrak tekućim sprejem te kontaminirati vodu ili hranu. Moguće je apsorbirati ga udisanjem, gutanjem i preko kože. Spomenuto sredstvo jako nadražuje pluća, oči i kožu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije