Detalji trovanja: Abramovič pojeo čokoladu, napio se vode i oslijepio?

2
Radiosarajevo.ba
Detalji trovanja: Abramovič pojeo čokoladu, napio se vode i oslijepio?
Foto: Twitter/Raskolnikov / Roman Abramovič na pregovorima u Istanbulu

Hristo Grozev, novinar Bellingcata i istražitelj koji je otkrio da je otrovan ruski oligarh Roman Abramovič, za Times je rekao da je napad bio upozorenje njemu i drugima da ni ne pomišljaju o izdaji Kremlja.

Grozev je rekao da Abramovič nije trebao umrijeti u napadu otrovom u kojem su ozlijeđena i dva ukrajinska pregovarača.

"Doza nije bila dovoljno velika da ubije bilo kojeg od njih trojice. Najvjerovatnije je da je meta bio Abramovič. I to ima smisla. Mislim, on se dobrovoljno javio da odigra ulogu iskrenog posrednika, no drugi su se oligarsi na određeni način distancirali od Kremlja i kritizirali rat u Ukrajini. Mogla je to biti i poruka njima da ne mijenjaju poziciju i pridružuju disidentima te da ne budu preiskreni posrednici", rekao je Grozev za britansku radio stanicu Times Radio.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom rekao je za britanske dnevne novine The Financial Times da su "ljudi idućeg dana oslijepili".

"Nismo identificirali supstancu. Ne znamo ko stoji iza napada, ali čini se da je meta bio Roman Abramovič", dodao je izvor, prenosi Jutarnji

Drugi je izvor The Financial Timesu rekao da se "definitivno nije radilo o novičoku".

"Nisu mogli utvrditi jesu li to napravili Ukrajinci ili Rusi", dodao je drugi izvor.

Ministarstvo vanjskih poslova, Commonwealtha i razvoja Velike Britanije (FCDO) reklo je da pokušaj trovanja tokom mirovnih pregovora koji su se 3. marta održali u Kijev "jako zabrinjavajuć".

FCDO je rekao da će Britanija ustrajati na sankcioniranju Rusije te nastaviti Ukrajini slati vojnu i humanitarnu pomoć kako bi je stavila u "najbolju moguću pregovaračku poziciju".

Predstavnik Romana Abramoviča u ponedjeljak je rekao da je oligarh nakon konzumacije čokolade i vode osjetio počeo prikazivati određene simptome, ali nije ponudio više detalja.

Vlasnik nogometnog kluba Chelsea i dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su simptome koji su uključivali crvenilo u očima, suzne i bolne oči te guljenje kože na licu i šakama. The Guardian piše da je Abramovič nakon trovanja "oslijepio na nekoliko sati" te da mu je pružena pomoć u bolnici u Turskoj.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije