Otkriveni prvi slučajevi afričke svinjske kuge

3
Radiosarajevo.ba
Otkriveni prvi slučajevi afričke svinjske kuge
Foto: Ilustracija / Svinje

Njemačko ministarstvo poljoprivrede izvještavalo je u petak o prvim slučajevima afričke svinjske kuge na svinjogojskim farmama, napominjući da će nastaviti izvoziti svinjetinu iz regija u kojima bolest nije registrovana.

Naučni institut Friedrich-Loeffler potvrdio je da je na dvije farme u saveznoj zemlji Brandenburg zabilježena pojava afričke svinjske kuge, saopćilo je ministarstvo, prenosi Index.hr.

Bolest je utvrđena na 'organskoj' farmi s 200 životinja i na malom poljoprivrednom gospodarstvu sa samo dvije svinje, saopćilo je ministarstvo zdravstva Brandenburga. Sve su životinje usmrćene.

Afrička svinjska kuga do sada je u Njemačkoj zabilježena samo kod divljih životinja, ukupno 1277 slučajeva u populaciji divljih svinja na području Brandenburga, blizu granice s Poljskom, gdje se bolest proširila.

"Gotovo godinu dana borimo se protiv ogromnog pritiska koji stvara bolest u Poljskoj", rekla je ministrica zdravstva Brandenburga Ursula Nonnemacher.

Duž granice s Poljskom podignuta je ograda kako bi se spriječio ulazak divljih svinja u Njemačku i uspostavljeno je šest zona za pojačani lov na divlje svinje, rekla je Nonnenmacher.

"Žao mi je zbog prvih slučajeva zaraze u uzgoju svinja, ali ta se mogućnost, nažalost, nije mogla u potpunosti isključiti", dodala je.

Kina i drugi kupci zabranili su uvoz svinjetine iz Njemačke u septembru prošle godine, nakon što je potvrđen prvi slučaj kod divljih životinja. Zabrane su još uvijek na snazi.

Zabrane uvoza dovele su do promjena u trgovini, pa su proizvođači iz EU, uključujući Španiju, povećali svoj izvoz u Aziju, a Njemačka je povećala prodaju unutar EU.

Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da će Njemačka, prema konceptu regionalizacije, nastaviti izvoziti svinjsko meso u ostale zemlje EU.

Koncept regionalizacije podrazumijeva obustavu uvoza iz regije u kojoj je bolest utvrđena, ali ne i opću zabranu prodaje, objašnjava Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije