Otkriveni gnusni detalji zlostavljanja radnika u tvornici Ivanke Trump

Radiosarajevo.ba
Otkriveni gnusni detalji zlostavljanja radnika u tvornici Ivanke Trump
Radnici kineske tvornice cipela u vlasništvu kćeri američkog predsjednika ispričali su potresne priče o zlostavljanju koje tamo doživljavaju.

Radnici u tvornici Ivanke Trump u jugoistočnoj Kini razgovarali su s novinarima Associated Pressa te izjavili da su žrtve tjelesnog i verbalnog zlostavljanja te iskorištavanja na radnom mjestu.

Zbog straha od osvete ili hapšenja radnici su zatražili da ostanu anonimni. Naveli su posebno gnusan slučaj u kojem se prošle godine jedna od upraviteljica razbjesnila te udarila radnika petom štikle, koja je ostavila otvorenu ranu na njegovoj glavi.

"Sve je bilo puno krvi. Prošao je pored mene na putu u tvorničku kliniku. Krvario je iz rane na sredini glave", rekao je jedan od radnika.

Svjedoci su kao primjere zlostavljanja naveli prekovremeni rad koji se protezao u gluho doba noći, niske plaće, okrutno verbalno zlostavljanje te čak premlaćivanje radnika.

Prošli mjesec trojica istražitelja tvornice Huajian Group su uhapšena i optužena za ilegalno korištenje tajnih uređaja za snimanje u svrhu krađe poslovnih podataka. Aktivisti su pripadnici organizacije China Labour Watch, a u srijedu su pušteni uz jamčevinu.

Osnivač organizacije Li Qiang je tvornicu opisao kao "jednu od najgorih koje je vidio u skoro dva desetljeća istraživanja o zlostavljanju na radnom mjestu".

Njegova organizacija objavila je da neki od radnika zarađuju samo dolar po satu, čime tvrtka krši i kineske zakone o radu.

Do nedavno su radnici imali pravo na samo jedan ili dva slobodna dana u mjesecu. China Labour Watch objavila je i da su bili prisiljeni potpisivati potvrde s lažnim, povišenim iznosima plaće, a u slučaju da odbiju  prijetilo im se otkazima.

Upravitelji su im također zabranili da u javnosti govore o uvjetima u kompaniji.

Huajian Group je u izjavi za AP odbila odgovoriti na pitanja o detaljima te porekla sve optužbe: "Optužbe su u potpunosti lažne te izvađene iz konteksta ili pretjerane".

Ivanka Trump nije komentirala slučaj, a njezina glasnogovornica je odbila reći išta o optužbama protiv kompanije.

Američki State Department svrstao je u utorak Kinu na svoj svjetski popis najgorih počinitelja u krijumčarenju ljudima i prisilnom radu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije