Teški uvjeti rada u fabrici koja proizvodi za Ivanku Trump

Fena
Teški uvjeti rada u fabrici koja proizvodi za Ivanku Trump
Radnici u indonežanskoj fabrici koja proizvodi odjeću za brand Ivanke Trump, kćerke američkog predsjednika i njegove savjetnice, su među najniže plaćenim u Aziji, objavio je britanski Guardian.

Guardian navodi da je, nakon niza razgovora sa zaposlenicima kompanije u Subangu u Indoneziji saznao o teškim uvjetima rada za Ivanku Trump.

"Plaćeni su tako malo da od toga ne mogu preživjeti s djecom, sindikati se zastrašuju, prekovremeni rad se rijetko plaća, a norme za produkciju su nevjerovatno visoke", navodi list.

Pritužbe radnika u Indoneziji su iznesene samo sedmicu dana nakon što je otkriven skandal s optužbama za zlostavljanje u kineskoj kompaniji koja proizvodi cipele za brand Ivanke Trump.

Tamo je navedeno kako su plaće ispod zakonskog minumuma, dok su žene izložene verbalnom zlostavljanju rukovodilaca u fabrikama.

Guardian ističe primjer radnice u indonežanskoj fabrici koja radi za 173 dolara mjesečno, što je minimalna plaća, ali koja je za 40 posto niža od minimanle plaće u kineskim fabrikama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije