Otkrivena još dva lijeka koja bi mogla spasiti teško bolesne od COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Otkrivena još dva lijeka koja bi mogla spasiti teško bolesne od COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Pronađena su još dva lijeka koji mogu smanjiti smrtnost za četvrtinu kod pacijenata koji su bolesni od COVID-a, piše BBC.

Protuupalni lijekovi koji se daju kroz infuziju spašavaju dodatni život na svakih 12 liječenih, kažu istraživači koji su proveli pokus u britanskim jedinicama za intenzivnu njegu.

Opskrba je već dostupna u Velikoj Britaniji, tako da se odmah može spasiti stotine života, tvrde stručnjaci. Inače, u britanskim bolnicama ima više od 30.000 pacijenata s COVID-om, što je 39 posto više nego u aprilu.

Vlada Velike Britanije usko surađuje s proizvođačem kako bi osigurala da lijekovi - tocilizumab i sarilumab - i dalje budu dostupni pacijentima iz Velike Britanije.

Osim što spašavaju živote, lijekovi ubrzavaju oporavak pacijenata i smanjuju vrijeme koje kritično bolesni pacijenti trebaju provesti na intenzivnoj njezi za otprilike sedam dana.

Čini se da oba djeluju podjednako dobro.

Iako lijekovi nisu jeftini, koštaju oko 750 do 1000 funti (1600 do 2160 KM) po pacijentu, prednost njihove upotrebe je jasna - i manja od cijene dnevnog korištenja kreveta na intenzivnoj njezi, što košta oko 2.000 funti (4300 KM), navode stručnjaci.

Lijekovi smanjuju upale, koje kod pacijenata s COVID-om mogu pretjerano naglo oštetiti pluća i druge organe.

Liječnicima se savjetuje da ih daju svakom pacijentu s COVID-om kojem se stanje, unatoč primanju deksametazona, pogoršava i treba mu intenzivna njega. 

Ipak, istaknimo da ovi nalazi još uvijek nisu recenzirani niti objavljeni u medicinskom časopisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije